1

Vrouw in de Media Awards

"Om vrouwelijke experts aan te moedigen zichtbaar in de media te zijn en redacties aan te moedigen om hen vaker dat podium te bieden"

Over de Awards

Uitslag 2021 & nomineren 2022


Klik door voor de uitslag van 2021:

Landelijk
Landelijke Vrouw in de Media Award en You Go Girl Award

Regionaal
Noord-HollandUtrechtDrentheOverijsselLimburgNoord-BrabantZeelandZuid-HollandFlevolandGelderlandFriesland en Groningen.
    

 

Deze awards zijn een initiatief van Mediaplatform Vaker in de Media en sprekersbureau ZijSpreekt.

Op voordracht van journalisten en het publiek zijn 79 vrouwelijke deskundigen geselecteerd die in aanmerking komen voor één van de 14 prijzen. De prijzen zijn beelden gemaakt door kunstenares Ellen Buchwaldt.

Er kon tot 28 januari 2022 gestemd worden.

Nomineer voor de Vrouw in de Media Award 2022

Geef jouw nominatie door voor de Vrouw in de Media Award 2022. Bij de voordracht kan gedacht worden aan deskundige vrouwen, actief in de categorieën openbaar bestuur, gezondheidszorg, sport, cultuur & media, onderwijs & wetenschap, justitie & openbare orde, bedrijfsleven, ondernemers, politiek, goede doelen. Vrouwen die regelmatig  en/of op indrukwekkende wijze in beeld zijn in 2022. 

Kijk bij je nominatie naar de aanwezigheid in de (regionale) media in 2022, of ze daadwerkelijk zelf aan het woord kom en naar haar uitstraling. Dus niet alleen over zich laten schrijven of hoe vaak ze is genoemd, maar vooral ook zelf geïnterviewd is, in diverse (lokale/regionale) media -rtv-kranten/online.

Er kan tot 1 december 2022 genomineerd worden.

De organisatie

De initiatiefnemers Janneke van Heugten van Mediaplatform Vaker in de Media en Marga Miltenburg van Sprekersbureau ZijSpreekt zetten zich in voor het vergroten van de zichtbaarheid van vrouwelijke deskundigen in de media.

Met de award willen de organisatoren vrouwelijke experts en rolmodellen aanmoedigen om zichtbaar in de media te zijn en redacties aanmoedigen om hen vaker dat podium te bieden. 

23% van experts in de media is vrouw

Vrouwen zijn nog steeds ondervertegenwoordigd op de radio en televisie en in kranten en digitaal nieuws: slechts 26% van alle personen die in het nieuws voorkomen is vrouw (onderzoek). 

Vrouwen komen het vaakst voor in verhalen over sociale en juridische kwesties, en het minst in verhalen over misdaad en geweld.

Als vrouwen in verhalen voorkomen, gaat het vaker om hun privéleven of hun rol in het gezin dan om hun (professionele) expertise.

Vrouwen worden minder vaak geciteerd of gepresenteerd als experts dan mannen, slechts 23% van de mensen die in het nieuws als experts werden gepresenteerd, was vrouw.

Inloggen bij VIDM


Inloggen

Wachtwoord vergeten? Herstel hier je wachtwoord