1

Organisatie

Joyce Sylvester, schrijfster ‘Bent ú de burgemeester?’ wint de Vrouw in de Media Award 2021

Programmamaker Eva Eikhout ontvangt de You Go Girl Award 2021

Substituut Ombudsman (vervanger Nationale Ombudsman) Joyce Sylvester is de winnaar van de dertiende landelijke Vrouw in de Media Award 2021.  Zij heeft na de publicatie van haar autobiografie Bent ú de burgemeester met haar media-optredens veel mensen geïnspireerd. De aanmoedigingsprijs You Go Girl Award 2021 is voor presentatrice en programmamaker Eva Eikhout, met haar presentaties een voorbeeld voor veel jongeren met een beperking. Sylvester en Eikhout kregen de awards virtueel tijdens een online event uitgereikt. 
 

Kansengelijkheid
Joyce Sylvester was één van de tien genomineerde vrouwelijke deskundigen voor de landelijke award die zich in 2021 in de media heeft geprofileerd.  Samen met internist-infectioloog en hoogleraar uitbraken van infectieziekten Radboud UMC Chantal Bleeker-Rovers en cultureel antropoloog en directeur academie voor organisatiecultuur Danielle Braun kreeg ze de meeste stemmen. De jury koos uit de top drie unaniem voor Sylvester, omdat ze dapper en waardig naar voren trad over een persoonlijk en maatschappelijk actueel thema. Ze kan met recht een pionier en rolmodel worden genoemd voor toekomstige generaties vrouwen van verschillende achtergronden met ambities in het openbaar bestuur. Ze schreef haar autobiografie over de eerste zwarte vrouw in ons land die waarnemend burgemeester werd. Zelf zei ze hierover in een interview: ‘door het schrijven heb ik me weer gerealiseerd hoe kwetsbaar we als samenleving zijn. Kansengelijkheid is geen luxe, ze doet ertoe en moet bevochten worden.’ De stemmers: “Ze is een krachtige persoonlijkheid die vanuit haar menszijn en haar levenservaring een grote rol speelt in het adresseren van de positie van vrouwen en die van women of colour in het bijzonder.”
 

Winnaar aanmoedigingsprijs You Go Girl 
De You Go Girl is een aanmoedigingsprijs voor vrouwelijke rolmodellen die afgelopen jaar zichtbaar in de media zijn geweest. Presentatrice Eva Eikhout was één van de acht genomineerde vrouwelijke experts. Na sluiting van de stembus, eind januari, had zij samen met adviseur diversiteit, inclusie en gelijkwaardigheid Vivian Acquah en boswachter publiek Almere Staatsbosbeheer Amy Zeeman de meeste stemmen. De jury koos unaniem voor Eva omdat zij in 2021 de landelijke media met haar programma’s wist te bereiken en ze ondanks haar handicap laat zien hoe mooi het leven is. Ze wordt door de stemmers  gezien als een uitstekende ambassadeur voor mensen met lichamelijke beperkingen.  “Een optimistische, enthousiaste presentatrice. Een verbinder. Een positief voorbeeld van iemand die zich absoluut niet laat belemmeren door haar handicap. Ze laat je door haar handicap heen kijken en de mens erachter leren waarderen,” aldus de stemmers. 


Aandeel experts m/v aan tafel in talkshows en andere media
De initiatiefnemers Janneke van Heugten van Mediaplatform Vaker in de Media en Marga Miltenburg van Sprekersbureau ZijSpreekt zetten zich in voor het vergroten van de zichtbaarheid van vrouwelijke deskundigen in de media. In opdracht van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap presenteerde eind 2021 het Commissariaat voor de Media de resultaten van het vervolgonderzoek naar de representatie van mannen en vrouwen in Nederlandse nieuws- en informatieve televisieprogramma’s. Uit het onderzoek blijkt dat als er om specifieke deskundigheid wordt gevraagd, bijvoorbeeld bij politici of experts, vrouwen minder in beeld zijn dan mannen, maar dat het sinds 2019 wel is gestegen (van 23,2 tot 32 procent in 2021). Uit de metingen van Gender Media Monitoring Project 2020 (GMMP) bleek al dat van alle experts aanwezig in het totale nieuws van kranten, radio en televisie 23 procent vrouw is. 


Over de Vrouw in de Media Awards
Naast de landelijke Vrouw in de Media Award is er ook een Vrouw in de Media winnaar per provincie. ‘De zichtbaarheid van vrouwelijke rolmodellen is immers net zo belangrijk in de regionale media’, aldus de organisatoren. Op voordracht van journalisten en het publiek zijn 18 landelijke en per provincie 5 á 6 regionale rolmodellen door jury’s geselecteerd. Er kon tot 28 januari worden gestemd op www.vrouwindemedia.nl.  Het publiek bepaalde met het uitbrengen van een stem wie van de genomineerden zich het beste heeft geprofileerd in de media. Voor de landelijke awards maakte de jury bestaande uit Marianne Verhoeven (hoofdredacteur maandblad Opzij en voorzitter van de jury), Ann-Lynn Hamelink (eindredacteur/presentatrice RTL-Z) en Maria Punch (stemcoach, presentatietrainer BNR-radio), de keuze uit de drie experts die de meeste stemmen kregen.
 

Eerdere winnaressen
Het is de dertiende keer dat de Vrouw in de Media Award is uitgereikt. Eerder ging de landelijke award naar Marieke Blom, hoofdeconoom ING (2020), Iva Bicanic, landelijk coördinator Centrum Seksueel Geweld (2019), Janneke Wittekoek, cardioloog en directeur van de Heartlife kliniek (2018), Annemarie Heite, woordvoerder aardbevingsproblematiek Groningen (2017), atleet Daphne Schippers (2016), longarts Wanda de Kanter (2015 en 2014), dressuurrijder en zakenvrouw Anky van Grunsven (2013), directeur Stichting Vluchteling Tineke Ceelen (2012), Arabist Petra Stienen (2011), de politici Femke Halsema (2010) en Neelie Kroes (2009).  
 

Over de You Go Girl Award en jury
De You Go Girl Award is voor vrouwelijke deskundigen die effectieve stappen hebben gezet om in hun vak zichtbaarder te worden in de – ook regionale – media, radio, tv, in kranten, tijdschriften, social media. De eerdergenoemde jury heeft een keuze gemaakt uit de drie experts die de meeste stemmen kregen. Hierbij hebben zij gekeken naar de brede aanwezigheid in de media, interviews, impact en uitstraling, diversiteit en groeipotentie. De You Go Girl Award is voor de achtste keer uitgereikt.

Alle prijswinnaars ontvingen een beeld gemaakt door kunstenares Ellen Buchwaldt.
De landelijke prijzen zijn op maandag 7 februari 2022 bekendgemaakt tijdens een online event met genomineerden, vorige prijswinnaars en publiek. 


De regionale prijzen zijn in de week van 1 februari 2022 in de provincies uitgereikt in uitzendingen van regionale omroepen.
 

De Vrouw in de Media Award is een initiatief van Mediaplatform Vaker in de Media en Sprekersbureau ZijSpreekt. Met de award willen de organisatoren vrouwelijke experts en rolmodellen aanmoedigen om zichtbaar in de media te zijn en redacties aanmoedigen om hen vaker dat podium te bieden. Voor de nominaties van de regionale VIDM-award werd door een regionale jury gekeken naar aanwezigheid in de regionale media en/of naar rolmodellen die al wel in de landelijke of vakmedia komen, maar vaker op de radar van de regionale media mogen zijn. 

Inloggen bij VIDM


Inloggen

Wachtwoord vergeten? Herstel hier je wachtwoord