1

Organisatie

FNV-bestuurder Jeugdzorg Maaike van der Aar wint de Vrouw in de Media Award 2021 Noord-Holland

Landelijk bestuurder FNV Jeugdzorg Maaike van der Aar uit Purmerend ontvangt de Vrouw in de Media Award 2021 voor Noord-Holland. Van der Aar heeft zich in 2021 volgens 39 procent van de stemmers het beste in de media geprofileerd. Ze wordt door de stemmers geroemd als een krachtige gedreven vrouw met een grote bevlogenheid en inzet voor de jeugdzorg. Programmadirecteur van Masterplan Zuidoost Saundra Williams uit Amsterdam eindigde met 22 procent op de tweede plaats. Adviseur armoede- en schuldenproblematiek Stella de Swart uit Amsterdam ontving 20 procent van de stemmen en werd daarmee derde.

Over de winnares
Maaike van der Aar staat als FNV-bestuurder voor de jeugdzorg voor een beter en eenvoudiger systeem waar zowel gezinnen als professionals van kunnen profiteren. Ze zet in op emancipatie van en een betere positie voor (ervarings)professionals in de jeugdzorg. Ze kwam in 2021 hierdoor regelmatig in de media. Van der Aar zet zich naast jeugdzorg en de FNV ook in voor (vrouwen)emancipatie in bredere zin, thema’s die haar drijven, vertelde ze ter gelegenheid van haar nominatie. “Los van mijn expertise is het zeker belangrijk dat er meer vrouwen in de media komen. Je ziet toch vaak de man op leeftijd aanschuiven. Terwijl vrouwen echt heel wat interessants te vertellen hebben.” Stemmers over haar: “Ze weet waar ze het over heeft. Ze vertaalt complexe stukken in hapbare stukken. Ze weet het goed over te brengen dat ze op de bres staat voor de jeugdigen in de jeugdzorg en de mensen die het doen.” De vorige Vrouw in de Media Award Noord-Holland (2019) won zichtbaarheidsspecialist Mirjam Hubregtse.

Regionale Vrouw in de Media Award
De regionale award is een onderdeel van de landelijke Vrouw in de Media Awards. De zichtbaarheid van vrouwelijke rolmodellen is immers net zo belangrijk in de lokale en regionale media. Op voordracht van journalisten en het publiek selecteerde vervolgens een jury van journalisten en de vorige prijswinnaar zes rolmodellen in de provincie Noord-Holland. De jury voor Noord-Holland bestaat uit Vivian Acquah (juryvoorzitter), Inclusieve Workplace Wellness Advocate, Isabella Prins, presentator/verslaggever bij NH, radio en televisie, Corine de Vries, hoofdredacteur Noordhollands Dagblad, Haarlems Dagblad, Leidsch Dagblad, Gooi- en Eemlander en IJmuider Courant, Mirjam Hubregtse, expert profilering en personal branding, managing partner trainingsbureau Room to Grow en Winnares Vrouw in de Media Award 2019 Noord-Holland en June Hoogcarspel, radiopresentator NH. Er kon tot en met donderdag 28 januari worden gestemd op www.vrouwindemedia.nl. Het publiek bepaalde met het uitbrengen van een stem wie van de genomineerden zich het beste heeft geprofileerd in de media. In totaal brachten 30.000 mensen hun stem uit.

Tekort vrouwelijke rolmodellen in de media
De initiatiefnemers Janneke van Heugten van Mediaplatform Vaker in de Media en Marga Miltenburg van Sprekersbureau ZijSpreekt zetten zich in voor het vergroten van de zichtbaarheid van vrouwelijke deskundigen in de media. Vrouwen zijn nog steeds ondervertegenwoordigd op de radio en televisie en in kranten en digitaal nieuws: slechts 26% van alle personen die in het nieuws voorkomen is vrouw. Dat laten de metingen van het Gender Media Monitoring Project 2020 (GMMP) zien. Vrouwen komen het vaakst voor in verhalen over sociale en juridische kwesties, en het minst in verhalen over misdaad en geweld. Als vrouwen in verhalen voorkomen, gaat het vaker om hun privéleven of hun rol in het gezin dan om hun (professionele) expertise. Vrouwen worden minder vaak geciteerd of gepresenteerd als experts dan mannen, slechts 23% van de mensen die in het nieuws als experts werden gepresenteerd, was vrouw.

Naast de regionale awards is er ook een landelijke Vrouw in de Media Award 2021 en een You Go Girl Award 2021. De winnaars hiervan worden tijdens een zoomevent op 7 februari om 20.00 uur bekendgemaakt.

Alle prijswinnaars ontvangen een beeld gemaakt door kunstenares Ellen Buchwaldt. De Vrouw in de Media Award 2021 wordt sinds 2009 uitgereikt en is een initiatief van Mediaplatform Vaker in de Media en Sprekersbureau ZijSpreekt.

*) http://youcantbewhatyoucantsee.com/#Reports

De Vrouw in de Media Award is een initiatief van Mediaplatform Vaker in de Media en Sprekersbureau ZijSpreekt. Met de award willen de organisatoren vrouwelijke experts en rolmodellen aanmoedigen om zichtbaar in de media te zijn en redacties aanmoedigen om hen vaker dat podium te bieden. Voor de nominaties van de regionale VIDM-award werd door een regionale jury gekeken naar aanwezigheid in de regionale media en/of naar rolmodellen die al wel in de landelijke of vakmedia komen, maar vaker op de radar van de regionale media mogen zijn. 

Inloggen bij VIDM


Inloggen

Wachtwoord vergeten? Herstel hier je wachtwoord