1

Tip!

Kennisbank

Kijk of beluister hier de opgenomen Medialunches, vindt checklists voor het schrijven van opiniestukken en persberichten en ontdek nog vele andere publiciteitstips. 

Zoek ook eens op mediatitel. Bijvoorbeeld op 'NRC' en ontdek hoe je met journalisten in contact komt die voor deze titel werken. 

Zoeken in kennisbank

Vinden!

VIDM Live! over starten met je boek

Een boek schrijven. De perfecte onderstreping voor je expertstatus. Journalisten zijn geneigd je eerder serieus te nemen en je wordt aantrekkelijker om te boeken als spreker. Toch blijft het bij veel deskundigen bij dromen over een eigen boek. Je bent al druk en een boek schrijven voelt als een extra berg werk wat je er gewoon niet bij kunt hebben. Toch? Hoe overwin je die hardnekkige drempels, zodat jouw boek er toch kan komen?

In deze VIDM Live! gaat Jannekehet gesprek aan met Bianca Kroon, uitgever bij Auteurscollege. 

Freek Staps, hoofdredacteur ANP

Als ervaren verslaggever bij NRC Handelsblad, een voormalig Amerikaans correspondent, een Harvard Fellow en een bekroonde journalist, is Freek Staps de hoofdredacteur van het Nederlandse nationale persbureau ANP, een start-up coach, een universiteitsprofessor in de journalistiek en contentmarketing en bestuurslid bij Stimuleringsfonds voor de Journalistiek.

Het Algemeen Nederlands Persbureau BV is het grootste Nederlandse persbureau. Jaarlijks levert het ANP ruim 160.000 nieuwsberichten en 600.000 foto's. Het persbureau verzorgt dagelijks tientallen radio-uitzendingen en videoreportages. 

Zo komen ze aan het nieuws
Een deel van het nieuws is aangekondigd; denk aan demonstraties en gebeurtenissen in de politiek. De ANP-verslaggevers vergaren verder zelf nieuws door het land in te trekken. Daarnaast krijgen ze veel tips en persberichten binnen.  Ten slotte speuren ze handmatig en met speciale tools sociale media af voor opvallende berichten.
 

Ben je benieuwd hoe de redactie werkt en of je zelf een bijdrage zou kunnen leveren? Beluister of bekijk dan deze Medialunch! 

Eric Verweij, hoofdredacteur Cobouw

(05-10-2021) Eric Verweij is hoofdredacteur van Cobouw, sinds 1867 de onafhankelijke nieuwsbron voor bouwend Nederland. Cobouw schrijft over marktontwikkelingen, duurzaamheid, innovatie, bouwkwaliteit, aanbesteden en infrastructuur. 

Naast Cobouw is Eric ook redactioneel eindverantwoordelijk voor de installatietitels binnen de uitgeverij.

Hij werkt sinds 1996 in de journalistiek en sinds 1999 als hoofdredacteur voor diverse titels (o.a. Computer!Totaal, Tips&Trucs, ZOOM.nl, NAP). Als hoofdredacteur voor Cobouw is hij ook gefocust op de digitale transitie van het merk en het redactioneel aanjagen van innovatie/duurzaamheid en diversiteit in de bouw, via publicaties en events. In zijn vrije tijd is hij een enthousiaste iPhone fotograaf op Instagram (@ericverweij).

Ontdekken of jouw verhaal interessant is voor Cobouw en hoe je het beste contact legt met de redactie? Bekijk of beluister dan deze VIDM Medialunch!

Sara van Gorp, chef Mezza

(28-09-2021) Mezza is het magazine van het AD, BN DeStem, Brabants Dagblad, Eindhovens Dagblad, De Gelderlander, de PZC, de Stentor en Tubantia. Met een miljoen abonnees heeft het een divers lezerspubliek.

De chef van Mezza, Sara van Gorp, heeft meer dan 20 jaar ervaring in de magazinewereld.

Als interviewer: ze deed er talloze voor onder meer HP/de Tijd, Marie Claire, Vrij Nederland en voor (online) tv-programma’s.

Als maker: ze was chef redactie van verschillende magazines en hoofdredacteur van o.a. Kek Mama. En als vernieuwer: in haar acht freelance jaren was Sara betrokken bij de opzet van verschillende nieuwe magazines. Ook deed zij de content strategie voor Oudersvannu.nl en maakte zij met haar team Kekmama.nl tot een succesvol online platform. (bron: De Gelderlander)
 
Ontdekken wanneer jouw deskundigheid en onderwerp interessant is voor Mezza? Bekijk of beluister dan deze VIDM Medialunch.

VIDM Live! met LinkedIn-ambassador Erna van Poppel

Hoe kun je journalisten vinden op LinkedIn die over jouw vakgebied schrijven? Hoe zorg je zelf dat je door journalisten op LinkedIn gevonden wordt? En hoe zorg je dat jouw deskundigheid goed in je profiel naar voren komt? Janneke van Heugten vraagt het in deze VIDM Live! aan LinkedIn-ambassador Erna van Poppel. 

Bekijk of beluister deze VIDM Live!

VIDM Live! Machteld Kooij over jezelf zijn tijdens een interview

Hoe klink je als jezelf, terwijl je toch een mediatraining op zak hebt? Janneke van Heugten vraagt het in deze VIDM Live! aan Machteld Kooij, auteur van ‘Het monster met de gouden ogen, presentatie- én mediatraining voor sprekers in de spotlights’.

Natuurlijk wil jij je zeker voelen tijdens een interview. Maar het moet wel een beetje spontaan blijven. Je gaat toch niet vooraf vragen wat de journalist je allemaal gaat vragen, en dan vooraf al antwoorden uit je hoofd leren? Of wel? Mediatrainer Machteld Kooij helpt je uit de brand, want ook zij wil dat een interview levendig is én dat jij de beste versie van jouzelf laat zien.

Beluister of bekijk deze VIDM Live!

Kirsten Paulus, 15 jaar L1

(14-09-2021) Kirsten Paulus werkte 15 jaar bij L1. Ze was tot vorige week jaren te horen en te zien bij L1, de regionale omroep van Limburg. Op L1 TV presenteerde zij 'Limburg Centraal', het dagelijkse actualiteitenprogramma. 

Kirsten Paulus studeerde Theater, Film- en Televisiewetenschappen aan de Universiteit Utrecht. Na haar studie werkte zij als marketingmanager in diverse theaters en bij theatergezelschappen. Voordat zij bij L1 aan de slag ging, werkte zij 9 jaar bij Theater Heerlen, o.a. als toneelprogrammeur.

​'Wat wil je worden als je groot bent?’ Kirsten wist het al toen ze 8 jaar was: ‘Nieuwslezer’. Inmiddels adviseert Kirsten organisaties op gebied van mediaproducties en communicatie.

Ontdekken wanneer jouw deskundigheid en onderwerp interessant is voor regionale media, zoals L1? EN hoe je het beste contact legt en samen kunt werken met redacties van regionale omroepen? Bekijk of beluister dan deze VIDM Medialunch.
 

Sylvia Aué, voormalig hoofdredacteur Plus Gezond

(07-09-2021) Sylvia Aué (58) publiceerde in tal van vrouwenbladen, zoals Viva, Marie Claire, AvantGarde, Libelle, Margriet, Cosmopolitan en Elle. Ook was ze hoofdredacteur van +Gezond, een glossy over lichamelijke en geestelijke gezondheid (6 edities per jaar, 125.000 verkochte exemplaren per editie). Tegenwoordig is ze weer actief als freelance journalist.

Beluister of bekijk deze VIDM Medialunch en ontdek hoe je met jouw verhaal bij de redactie van +Gezond binnen komt. 

VIDM Live! met imagodeskundige Sascha Bertus

Sascha Bertus verpakt zakelijke professionals in een passende appearance. Dit doet zij vanuit trainingsbureau Room to Grow, waar ze managing partner en mede-eigenaar van is. Ze schreef meerdere boeken waaronder 'Verpak je succes'.

Sascha komt regelmatig in de media. Hoe komen journalisten toch steeds bij haar terecht en wat doet ze zelf om in de media te komen? Je hoort het in deze VIDM Live! 

Kees Pijnappels, hoofdredacteur Advocatenblad

(31-08-2021) Het Advocatenblad is de titel voor Nederlandse advocaten. Het schept orde in de informatie door actuele ontwikkelingen op relevantie voor de advocatuur te selecteren en erover te berichten.

Het Advocatenblad wil in zijn berichtgeving informeren, opiniëren en inspireren. Het Advocatenblad doet dit vanuit een onafhankelijke positie, maar geeft als officieel orgaan van de Nederlandse Orde van Advocaten de Orde de ruimte om advocaten voor te lichten. Het Advocatenblad biedt een podium aan advocaten en vertolkt zo ook de stem van de advocatuur naar de wereld buiten de advocatuur.

Hoofdredacteur Kees Pijnappels draait al enige tijd mee in de journalistiek. Zo werkte hij jarenlang bij het Algemeen Nederlands Persbureau, in verschillende functies en op verschillende plekken. Het Binnenhof in Den Haag en de Europese Unie in Brussel zijn er daar twee van. Van 2006 tot 2012 was hij hoofdredacteur van dagblad De Gelderlander in Nijmegen. Daarna was hij enkele jaren hoofdredacteur van De Persdienst, de algemene redactie van diverse regionale kranten. Sinds 2016 werk hij bij het Advocatenblad.

Ben je benieuwd hoe de redactie werkt en of je zelf een bijdrage zou kunnen leveren? Bekijk of beluister dan deze VIDM Medialunch waarin VIDM-leden persoonlijk hun vragen konden voorleggen. 

VIDM Live! met Rachel Snip van Stichting Students Moving Forward

Als mede-oprichter van Stichting Students Moving Forward helpt Rachel Snip jongeren met persoonlijk te groeien en zich gelukkig te voelen. Met de stichting streven ze een toekomst na waarin jongeren zich kunnen ontplooien. 
Daarnaast is Rachel trainer en programmamanager bij haar Grace Academie. Beide organisaties runt ze samen met haar zus Eurdice. 

Rachel is onze gast bij VIDM Live! Hoe zet ze publiciteit in om haar missie te bereiken? Welke hobbels kwam ze tegen? 
En welke tips heeft ze voor jou als je vaker en beter in de media wil komen? Je hoort het in deze VIDM Live!

René van Brakel, hoofdredacteur EenVandaag

(24-08-2021) René van Brakel is hoofdredacteur van EenVandaag, het dagelijkse actualiteitenprogramma van AVROTROS op NPO1. Met dagelijks ruim een miljoen kijkers. EenVandaag is er ook online en op werkdagen op NPO Radio 1 van 16 tot 17 uur.

Het nieuws en gesprek van de dag, achtergronden en duiding bij actuele thema's en bovenal met de mensen die het nieuws raakt, niet over hen. EenVandaag is een (meer op binnenlands nieuws) gerichte actualiteitenrubriek met reportages uit het hele land. "Het draait om de persoonlijke relevantie van het nieuws, het blootleggen van misstanden en onrechtvaardigheid en bovenal toegankelijke duiding en analyses", vindt Van Brakel. 

De rubriek ontstond in 1993 als 2Vandaag na een fusie van verschillende actualiteitenprogramma's, sinds 2006 is het te zien op NPO1 als EenVandaag. 

Van Brakel is ook eindverantwoordelijk voor de AVROTROS-programma's op NPO Radio 1, zoals Dr. Kelder & Co met Jort Kelder, Humberto, Blok & Toine en Miss Podcast. Hij is sinds 2017 hoofdredacteur van EenVandaag en werkte daarvoor jarenlang voor de NOS. Zowel in leidinggevende functies als in meer inhoudelijke rollen; hij was presentator en eindredacteur en werkte onder meer voor Met Het Oog op Morgen en NOS op 3. René van Brakel begon zijn journalistieke carrière bij Omroep Brabant waar hij jarenlang radio- en tv-programma's maakte.
 

Ontdekken hoe de redactie werkt, wanneer jouw onderwerp interessant is en hoe je het beste contact met de redactie kunt zoeken? Bekijk of beluister dan deze VIDM Medialunch.

Hoe je zorgt dat journalisten jou gaan bellen

Super: je bent in de media gekomen! Het is gelukt. Die eerste keer geeft dat een extra kick. En dat moet je zeker vieren.  Maar om je doelgroep in beweging te krijgen, is het belangrijk om het niet bij één keer te houden. Gemiddeld moet je zeven keer voorbijkomen, voordat je doelgroep in actie komt. Contactmomenten via social media helpen ook, maar aandacht in (nieuws)media zorgt ervoor dat jouw expertstatus groeit en je doelgroep je meer vertrouwt. 

In dit artikel deel ik HET geheim hoe je zonder al te veel moeite zorgt dat je regelmatig in de media verschijnt. Ook lees je hoe de juiste journalisten jou uiteindelijk gaan bellen. 

Maak van je boek een succes - Natasja Bijl

(opgenomen Academy sessie)
Voor iedereen die een boek schrijft of het blijft uitstellen! 

Je VOELT het aan ALLES. Dit wordt jouw jaar. Dat ene boek, wat je zo lang wil schrijven, komt er gewoon aan! Je ziet het voor je op tal van salontafels, nachtkastjes en badranden. Jij die signeert, lezingen geeft, een lanceerfeestje houdt, jouw expertstatus claimt…. Wat ben je trots!

Helaas maakt lang niet iedereen zijn of haar schrijversdroom waar. Uitstelgedrag of onzekerheid kunnen je tijdens het schrijfproces flink in de weg zitten. Daarnaast kan het idee van een heel boek behoorlijk overweldigend zijn.

En hoe werkt dat publiceren nou eigenlijk? Ga je voor een uitgever of uitgeven in eigen beheer? Hoe zorg je voor kopers? Een goede boekmarketing? Een perfecte pre- sale? Lezingen geven, geld overhouden, in de MEDIA komen, naamsbekendheid genereren? En met WIE ga je dit allemaal doen? En wat kan je prima zelf?


De trainer in deze opgenomen VIDM Academy sessie Maak van je boek een succes is Natasja Bijl. Natasja is jarenlang werkzaam geweest als journalist en schreef vooral over maatschappelijke onderwerpen, mens & psyche. In 2020 bracht zij in eigen beheer de roman ADEM uit, over een Eritrese vluchteling, en verkocht in het eerste jaar enorm veel exemplaren, onder andere door het geven van lezingen en het genereren van media-aandacht. In 2021 kwam haar non-fictie boek Maak van je boek een Succes uit, hierin leert ze auteurs hoe ze zij meer reuring rondom hun boek kunnen maken en spoort zij iedereen die zijn of haar schrijversdroom uitstelt aan om echt te gaan schrijven!
 

Leo van Marrewijk, freelance journalist Algemeen Dagblad & Magazine

(17-08-2021) Leo van Marrewijk is freelance journalist (verslaggever, bureauredacteur en eindredacteur) voor onder meer AD Magazine, hij maakt onder meer reportages in binnen- en buitenland. 

Voor het &-katern, een bijlage bij de voormalige Wegener-kranten (oa De Stentor, Tubantia, Eindhovens Dagblad, PZC) schrijft hij achtergrondartikelen over uiteenlopende onderwerpen, variërend van 'gesjoemel met voeding', 'verkeersboetes in het buitenland' tot 'winkelen in 2020'. Het onderwijs heeft zijn speciale interesse.

Ontdekken of jouw verhaal interessant is voor Leo? En hoe je hem het beste kunt benaderen? Bekijk of beluister dan deze Medialunch.

Esther Kreukniet, lifestyle editor bij Talkies Magazine en freelance journaliste

(17-08-2021) Esther Kreukniet is sinds 2006 lifestyle editor bij Talkies Magazine, freelance journaliste bij diverse tijdschriften en zelfstandig communicatie adviseur voor het MKB.

Ze is schrijfster, journaliste, moeder van Bo (20) en woont vlakbij Rotterdam. Ze is allround marketeer, copywriter en geeft al 15 jaar workshops op gebied van creatief en zakelijk schrijven. Zeven jaar geleden is ze een e-commerce online platform met webshop voor schrijvers en ondernemende vrouwen begonnen, genaamd Writing Girl. Ze schrijft vaak artikelen over ondernemers, lifestyle en empowerment voor vrouwen.

Esther heeft een MBA in Finance & Marketing van Business School Lausanne en heeft op internationaal niveau haar sporen verdiend op het gebied van marketing en communicatie.

Tevens publiceerde ze de boeken Beau Ravage, Façade, Carte Blanche en Noblesse Oblige bij Uitgeverij Boekerij/Meulenhoff, The House of Books en Ellyssy Crime. 

Deze Medialunch is extra interessant om te beluisteren/bekijken als je erachter wil komen hoe je publiciteit voor je boek krijgt of als je in de lifestylebranche zit. 

Japke-d. Bouma, columnist NRC en ex-eindredacteur NRC

(16-08-2021) Japke-d. Bouma is columnist bij NRC Handelsblad. Ze schrijft wekelijks een column in NRC over kantoorclichés en hoe kantoor te overleven.

Voorheen was Japke-d. als eindredacteur redactie binnenland mede verantwoordelijk voor de samenstelling en inhoud van de binnenland pagina's van NRC Handelsblad en nrc.next. 

Als coördinator nrx.next werkte ze afwisselend in de dag- en avonddienst om (in a nutshell) onderwerpen te bedenken voor next, verhalen uit te zetten en te begeleiden. Japke-d. zorgde ervoor dat de krant juist bekopt was en pakkend genoeg voor de lezer en op tijd af was voor de drukker.

Inzicht krijgen in het werk van een columnist en de redactie van NRC? Beluister of bekijk dan deze VIDM Medialunch.

VIDM Live! met Inclusieve Workplace Wellness Advocate Vivian Acquah

'Donkere dames, die twerken toch allemaal?' Vivian Acquah is Inclusieve Workplace Wellness Advocate en kwam bij RTL Nieuws als deskundige aan het woord over omgaan met vooroordelen op het werk.

In deze VIDM Live! vragen we Vivian hoe de redactie bij haar terecht kwam, wat ze zelf onderneemt om in de media te komen, wat ze van haar laatste media-ervaring heeft geleerd en hoe ze structureel aan haar zichtbaarheid werkt.

Beluister of bekijk deze VIDM Live! en krijg in een klein half uurtje waardevolle publiciteitstips.

Amnon Vogel, hoofdredacteur RetailTrends

(20-7-2021) Hoe kun je een redactie het beste benaderen? Wanneer wordt een mediabenadering spammen en dus gruwelijk irritant voor de redactie? Wanneer wordt iemand als een expert gezien door de redactie? Op welk beeldmateriaal zit de redactie te wachten? Hoe belangrijk is het hebben van een maatschappelijke missie voor een verhaal?

Een interessante Medialunch met Amnon Vogel, hoofdredacteur bij RetailTrends. RetailTrends Media is dé informatiebron voor professionals in retail & brands. 

RetailTrends vormt met RetailNews en diverse retailevents een platform voor het signaleren en duiden van relevante ontwikkelingen in de branche. 

Doelgroep RetailTrends
• Directie, management en staffunctionarissen van retail & brandsorganisaties
• Ondernemers met meerdere merken of retailvestigingen
• Overige professionals in retail & brands: onder meer adviseurs, overheden, toeleveranciers

RetailTrends.nl heeft per maand 150.000 views en 195.000 unieke lezers. 
De RetailTrends nieuwsbrief heeft 30.000 dagelijkse nieuwsbriefabonnees.

Ontdekken of jouw expertise en/of verhaal interessant is voor RetailTrends en hoe je het beste contact legt met de redactie? Bekijk of beluister dan deze Medialunch.

VIDM Live! met psycholoog Anita Hubner

Psycholoog Anita Hubner komt regelmatig in de media aan het woord over het stigma van psychische aandoening. Bijvoorbeeld bij BNR, NPO Radio 1, de Volkskrant, Linda.nl, RTL Nieuws en in de 5 Uur show van SBS6.
Hoe weten redacties haar keer op keer te vinden? Wat heeft ze gedaan om publiciteit voor haar boek te genereren? En wat heeft ze geleerd van de hobbels richting publiciteit? Je hoort het in deze VIDM Live!

Robert Ellenkamp, hoofdredacteur Agrio

(13-7-2021) Robert Ellenkamp is hoofdredacteur van Agrio, een uitgeverij die zich richt op boeren met titels zoals Vee&Gewas, Melkvee, Akkerwijzer en Pluimveeweb.

Agrio geeft de vier regionale tweewekelijkse landbouwbladen Vee&Gewas, Veldpost, Stal&Akker en Agraaf op print uit. Vier sectorale vakbladen Melkvee (12x), Akker (11x), Pig Business (9x) en Pluimveeweb (5x) met bijbehorende websites voor de dagelijkse nieuwsvoorziening Melkvee.nl, Akkerwijzer.nl, Pigbusiness.nl en Pluimveeweb.nl. Op het gebied van mechanisatie 11 keer per jaar Trekkerweb in combinatie met de website Trekkerweb.nl. En voor een doelgroep die geïnteresseerd is in voeding en hoe voedsel tot stand komt het kwartaal bookazine Vork. 

Benieuwd wanneer jouw expertise interessant is voor een van deze titels? Beluister of bekijk dan deze VIDM Medialunch. 

VIDM Live! met auteur Zoë Papaikonomou

Hoe krijg je publiciteit voor je boek en hoe blijf je aandacht vragen voor je missie. Deze keer te gast bij VIDM Live: Zoë Papaikonomou. Zoë is onderzoeksjournalist, mediadocent, podcaster en onderzoeker. Haar werk richt zich vooral op het gebied van diversiteit, gelijkwaardigheid en inclusie. Op dit moment produceert ze verschillende podcasts (oa Bonte Was Podcast) en maakt zij de interviewseries 'Stoorzenders' & 'Hoopvolle Gesprekken' voor Nieuw Wij. Ze werkt samen met Kauthar Bouchallikht aan haar tweede boek 'De Inclusiemarathon. Over Diversiteit en Gelijkwaardigheid op de werkvloer.' In 2018 publiceerde ze haar eerste boek samen met Annebregt Dijkman: 'Heb je een boze moslim voor mij?'

Ontdek in een klein half uurtje hoe Zoë structureel voor zichtbaarheid zorgt en hoe ze publiciteit voor haar boek kreeg.

Clubhouse basics

In minder dan een week tijd 390 volgers en elke dag toffe gesprekken met prospects, die zich vervolgens inschrijven op je mailinglijst of klant worden.

Wie wil dit nou niet? Het overkwam me de eerste 5 dagen op Clubhouse. Twee maanden later heb ik al 8.500 volgers. Als een van de eerste Nederlandse ondernemers ontdekte ik het platform. Als digital community expert zie ik grote kansen.

Maar hoe werkt dat precies? Wat zijn do's en dont's? Hoe word je lid en hoe start je een gesprek? In dit webinar krijg je een spoedcursus Clubhouse, zonder moeilijk gedoe. Ga meteen aan de slag en haal zelf het maximale uit dit nieuwe gratis community-platform. Stap nu in, want voorlopers zoals jij hebben een mega voorsprong als de rest Clubhouse ontdekt.

Over Maartje

Maartje Blijleven (1979) is auteur van de Managementboek bestseller We love communities, veelgevraagd keynote speaker en digital community expert. Ze bouwt al twee decennia aan succesvolle online communities, voor onder meer Endemol, KLM, Nationale Postcode Loterij, Heineken, Peugeot, Schiphol, Dyson en Deloitte. Als mede-oprichter van IncludeNow. en WomenTalkTech weet ze hoe je een community begint en laat groeien. Met We love communities helpt ze ondernemers en professionals om succesvol te zijn met hun eigen online community.

Bekijk deze webinar! 

Rebecca van Dam, freelance redacteur NOS en Omroep Max

(6-6-2021) Rebecca van Dam is freelance redacteur radio, tv en online bij o.a. de NOS en Omroep Max. "Als freelancer kom ik op heel veel verschillende werkplekken. Daardoor heb ik een groot netwerk en brede kennis van het medialandschap

Bij het NOS Journaal heb ik het klappen van de zweep geleerd. Acuut handelen bij groot nieuws, altijd oog hebben voor wat nieuws is en kan worden. Snel handelen, samenvatten en kort maar duidelijk formuleren.

Vanuit die ervaring kan ik communicatie-advies geven: Inschatten hoe een activiteit, gebeurtenis of organisatie onder de aandacht van een redactie komt. Maar ook adviseren in welke zaken mogelijk gevoelig liggen of voor negatieve publiciteit kunnen zorgen", aldus Rebecca.
 

Wil je met jouw verhaal en expertise zichtbaar worden in de media? Het bekijken of beluisteren van deze VIDM Medialunch helpt je op weg. 

Lisanne van Sadelhoff, freelance journalist human interest

(22-06-2021) Lisanne van Sadelhoff studeerde journalistiek en daarna Nederlands. Ze werkt al tien jaar als freelance journalist voor onder andere Volkskrant magazine, RTL Nieuws, Libelle, De Correspondent, het Algemeen Dagblad, Grazia, Playboy en Ouders van Nu.

Daarnaast schrijft ze columns voor Flair, Intermediair en het AD, en werkte ze als eindredacteur bij de Volkskrant. Vorig jaar debuteerde ze bij uitgeverij Das Mag met haar boek 'Je bent jong en je rouwt wat'.

Ontdekken of jouw onderwerp aansluit bij de interesse van Lisanne? Bekijk of beluister dan deze Medialunch.

VIDM Live! met sociaal activist Devika Partiman

(18-06-2021) Devika Partiman is sociaal activist en organisator. In februari 2017 richtte ze Stem op een Vrouw op, een stichting die zich richt op de politieke emancipatie en representatie van vrouwen in Nederland. Ook is ze actief in de antiracisme beweging, waar ze zich onder meer bij educatieve stichting Nederland Wordt Beter inzet voor bredere kennis over Nederlands koloniale verleden.

Devika is onze gast bij VIDM Live! Hoe zet ze publiciteit in om haar missie te bereiken? Welke hobbels kwam ze tegen? En welke tips heeft ze voor jou als je vaker en beter in de media wil komen? Je hoort het in deze VIDM Live!

Rosa Dammers, freelance journalist voor o.a. Libelle, &C, Flow en vtwonen

(15-06-2021) Rosa Dammers werkt als freelance journalist voor o.a. Libelle, &C, Flow en vtwonen. Ze schrijft het liefst over onderwerpen als gezondheid, zelfontwikkeling, carrière en spiritualiteit. Van selfcare en activisme, tot natuurlijke anticonceptie en stoppen met alcohol. Over dat laatste thema maakt ze momenteel een instagramcursus, ze stopte twee jaar geleden namelijk zelf met alcohol.

Rosa is co-auteur van Babe, you got this – het werkboek, werkte als eindredacteur bij Libelle, runt een co-workingspace in hartje Den Bosch en is naast haar journalistieke werk ook actief als copywriter.

Ontdekken of jouw verhaal of expertise interessant is voor Rosa? Bekijk of beluister dan deze Medialunch.

Pieter Willemsen, freelance Journalist, tv- en radiomaker, podcaster

(08-06-2021) Pieter Willemsen is freelancer in de media. Voor diverse opdrachtgevers zet hij zijn ervaring (15 jaar bij de Publieke Omroep), kunde en netwerk in om goede verhalen te maken. Dit kunnen journalistieke verhalen zijn voor nieuws- en achtergrondprogramma's op radio en tv of verhalen die meer vanuit de zender gedreven zijn. Daarnaast maakt hij podcasts, uit eigen interesse en in opdracht. 

Pieter heeft o.a. interesse in onderwerpen die te maken hebben met duurzaamheid, politiek, ontwikkelingssamenwerking, de multiculturele samenleving en ondernemend Nederland. 

Naast zelf werkzaam in de media, helpt Pieter ook partijen aan media-aandacht en geeft hij media-advies.

Wil je met jouw verhaal en expertise zichtbaar worden in de media? Bekijk of beluister dan deze VIDM Medialunch. 

Josefine Ezinga van Asdonk, Head of content Nieuws.nl

(01-06-2021) Josefine Ezinga van Asdonk is head of content bij Nieuws.nl. Nieuws.nl is sinds 2001 actief en is daarmee een van de langst bestaande nieuwswebsites van Nederland. Het heeft met inmiddels 410 websites sterke wortels op lokaal niveau en een groot bereik.

"Nieuws heeft in 2020 en 2021 een belangrijke rol gespeeld in Nederland. We hebben een nieuwssite met 5,4 miljoen unieke bezoekers per maand en 14 miljoen pageviews. Ik stuur het content team aan en zorg voor de business development van Nieuws.nl. Daarnaast ben ik regisseur en heb ik inmiddels 25 jaar mensen geïnterviewd voor video en TV," aldus Josefine.


Op het eigen videokanaal Vnieuws.nl wordt nationaal en regionaal nieuws, vlogs en (video) Podcasts gedeeld. In de video's worden vooral maatschappelijk problemen in Nederland en essentiële informatie voor Nederlanders aangekaart. Daarnaast is er ook ruimte voor informatie over gezondheid en het vinden van een goede balans tussen werk en privé. 

De doelgroep van Nieuws.nl bestaat voor het grootste deel uit midden- en hoger opgeleide vrouwen die bewust in het leven staan en met aandacht naar de wereld en zichzelf kijken. De lezer van Nieuws.nl heeft behoefte aan (hyper)lokaal nieuws en is op zoek naar compacte, heldere en onmisbare nieuwsfeiten van de dag, afgewisseld met positieve en emotionele verhalen over Nederland en Nederanders.

Ontdekken wanneer jouw deskundigheid en onderwerp interessant is voor Nieuws.nl? Bekijk of beluister dan deze VIDM Medialunch. 

VIDM Live! met arbeidsrechtadvocaat Suzanne Meijers

Suzanne Meijers is een ondernemende advocaat arbeidsrecht. Suzanne kwam al regelmatig in de media, maar heeft nu ook nog eens haar boek gelanceerd: 'Geen gedoe met personeel, arbeidsrecht voor ondernemers'. Hoe zorgt ze ervoor dat ze regelmatig in de media komt en wat heeft ze gedaan om aandacht voor haar boek te krijgen.

Je hoort het allemaal in deze editie van Vaker in de Media Live!

VIDM Live! met pedagoog Ingeborg Dijkstra

Leer van de ervaringen van deskundigen die inmiddels regelmatig in de media komen. Deze eerste editie is pedagoog Ingeborg Dijkstra - Verbeek te gast. Hoe is Ingeborg van lokale media-aandacht uiteindelijk bij Jinek belandt? En hoe zorgt ze ervoor dat ze als deskundige in de media een podium blijft krijgen?

Ingeborg heeft haar vlieguren ruimschoots gemaakt met aandacht in o.a. NRC, Algemeen Dagblad, Jinek, L1, De Limburger, CNV Schooljournaal, Omroep Max, Prima Onderwijs, De Telegraaf, Viva Mama, Trouw, Nederlands Dagblad, BN De Stem, KEK Mama, NPO Radio 1, Financieel Dagblad, RTV Maastricht, RTL Nieuws, Radio Veronica, AD De Ochtendshow, J/M Ouders en nog vele andere media.

Benieuwd wat haar geheim is? Bekijk dan deze eerste editie van Vaker in de Media Live!

Roy op het Veld, hoofdredacteur Change Inc.

(25-05-2021) Roy op het Veld is hoofdredacteur van Change Inc. Change Inc. laat zien hoe mensen en bedrijven de toekomsteconomie vandaag al vormgeven. In een mix van online- en offlinemiddelen presenteren ze die oplossingen aan heel Nederland. Met alle aandacht voor het laatste nieuws, de belangrijkste achtergronden en de krachtigste Changemakers.

Iedere maand bereiken ze meer dan 300.000 zakelijke professionals die deze informatie gebruiken om meer kennis op te doen over de laatste innovaties en duurzaam ondernemen. Meer dan 35.000 community members krijgen dagelijks de Change Inc. nieuwsbrief. 

Change Inc, brengt de laatste ontwikkelingen in duurzaamheid, innovatie, ondernemerschap en het bedrijfsleven. 

Ben je benieuwd hoe de redactie werkt en of je zelf een bijdrage zou kunnen leveren? Bekijk of beluister dan deze VIDM Medialunch.

Joost Klaverdijk, verslaggever BN DeStem

(18-05-2021) Joost Klaverdijk is freelance verslaggever. Hij werkt een aantal jaren als verslaggever voor BN DeStem in zijn woonplaats Breda, en in de rest van West-Brabant. Daarnaast was hij correspondent van de provincie Brabant voor het ANP.

Voor BN DeStem schrijft hij over de meest uiteenlopende onderwerpen. Sportverslaggeving is het enige waarvoor hij niet wordt ingezet. Een specialiteit heeft hij niet, of het moet juist die veelzijdigheid zijn. Hij is altijd geïnteresseerd in ‘de mens achter het verhaal’. 

Joost beter leren kennen? Ontdekken wanneer jouw verhaal interessant is voor regionale media en hoe je dan het beste contact kunt opnemen? Bekijk of beluister dan deze VIDM Medialunch. 

21 free publicity tips van Janneke van Heugten

Aramik Garabidian vroeg VIDM-oprichter Janneke van Heugten 21 belangrijke free publicity tips te delen. De tips in het kort:

 1.  Kom achter de schermen vandaan.
 2.  Deel je kennis en laat zien dat mensen op jouw expertise kunnen vertrouwen. Toon betrokkenheid.
 3. Zorg dat je weet welke journalisten over jouw vakgebied schrijven.
 4. Wees zuinig op je perscontacten.
 5. Ga voor de persoonlijke benadering van journalisten.
 6. Toon oprechte interesse in de journalist.
 7. Publiciteit creëren doe je samen met een journalist. Het is een co-creatie. Kom niet alleen halen, maar focus je vooral op wat je de journalist kunt brengen.
 8. Ontdek je nieuwswaarde.
 9. Focus op de wond, niet op de pleister.
 10. Laat commerciële taal achterwege. Het gaat voor de journalist om je expertise, niet om jouw commerciële belangen.
 11. Laat je betrokkenheid bij je vak zien door je mening op meerdere plekken te delen.
 12. Schrijf opiniestukken.
 13. Biedt deze exclusief aan bij een krant. Pas na een afwijzing ga je naar de volgende krant.
 14. Neem contact op met vakbladen en pitch je idee voor een artikel.
 15. Neem contact op met journalisten die over jouw onderwerp schrijven als jouw vakgebied in het nieuws is. Deel jouw mening, ontbrekende informatie.
 16. Breng journalisten in contact met mensen die praktijkervaringen of persoonlijke verhalen kunnen delen (zeker bij human interest onderwerpen belangrijk).
 17. Belt een journalist: vraag wat de aanleiding is, noteer de contactgegevens en vraag of je over 5 minuten terug kan bellen, zodat je even 5 minuten de tijd hebt om af te ronden waar je mee bezig bent. Bel binnen de afgesproken tijd terug.
 18. Vraag bij een interview of je de tekst voor publicatie mag checken op feitelijke onjuistheden. Doe dan ook alleen dat en ga de tekst niet herschrijven. Vraag wat de deadline van de journalist is en probeer ruim daarvoor je eventuele correcties door te geven.
 19. Accepteer dat in de media geen tijd is om de waarheid van a t/m z te vertellen. Dus dat een verhaal voor jou nooit volledig compleet zal voelen.
 20. Ga voor deelonderwerpen. Elk deelonderwerp is een mediakans.
 21. Meld je gratis als expert aan bij vidm.nl, zodat je gratis en online kunt lunchen met journalisten. En oproepen van journalisten kunt ontvangen.
   

 Bekijk de video of beluister de audio voor toelichting op de tips.

Rayen Halfhide, community manager NOS

(11-05-2021) Ontdek tijdens deze VIDM Medialunch hoe je door op social media te reageren op de radar van redacteuren kunt komen. Rayen Halfhide is community manager bij de NOS. Dat houdt in dat zijn werkzaamheden zich vooral bevinden op sociale media. Als community manager coördineert hij de input en output van-en-naar de zender via verschillende online platformen. Dat gebeurt op verschillende manieren. Van het reageren op berichten in de inbox tot het in kaart brengen van sentimenten over grote maatschappelijke onderwerpen. 

Alvast een paar tips:

 • volg alleen de NOS social media-kanalen 'met een blauw vinkje', dan zijn ze het echt.
 • Rayen is het snelst te bereiken via de inbox van FB en Insta, die worden het meest/snelst gelezen.
 • de NOS schrijft haar eigen artikelen, een blog of opiniestuk dat je mailt zou wel kunnen dienen als achtergrondinformatie.
 • activiteiten zoals persconferenties, belangrijke debatten, trekken veel media-aandacht naar zich toe, stuur op die dagen geen persbericht.
 • fact-checking bij personen/organisaties in Nederland is relatief gemakkelijk te realiseren – daar wordt mee gebeld of er wordt een bezoek gebracht, bij buitenlandse onderwerpen schakelen ze hun correspondenten ter plaatse in; daarnaast worden ook andere nieuwskanalen geraadpleegd.

Meer tips? Rayen deelt tijdens deze Zoomlunch hoe nieuws op sociale media werkt en hoe je een nieuwsplatform kan bereiken. Ontdek hoe je door op social media te reageren op de radar van redacteuren kunt komen.  

Merlin Mulder, verslaggever Noord-Holland

(04-05-2021) Wat maakt voor jou een expert een echte expert? Wanneer is iets voor jou interessant om over te schrijven? Waar haak je op aan? Hoe kun je ontdekken welke redacteur over jouw onderwerp schrijft? Ben je gebonden aan een bepaald aantal woorden voor jouw artikelen? Welk verhaal uit jouw journalistieke leven is je het meest bijgebleven en waarom? Wat moeten mensen echt NIET tijdens (of na) een interview doen?

Een greep uit de vragen die verslaggever Merlin Mulder tijdens deze VIDM Medialunch krijgt. Merlin Mulder is verslaggever bij de regionale kranten van Mediahuis. Hier vallen onder meer het Noordhollands Dagblad, Haarlems Dagblad, Leidsch Dagblad en De Gooi- en Eemlander onder.

Ze werkt tien jaar als regioverslaggever en heeft op verschillende redacties gewerkt. Nu werkt ze op de nieuwsdienst, waar ze verhalen voor alle edities maakt. Ze houdt zich onder meer bezig met onderwerpen als duurzaamheid en de woningmarkt. Daarnaast schrijft ze graag over dieren, omdat ze dat zelf leuk vindt.

Een verhaal in het eerste katern heeft een hogere oplage dan de meeste landelijke dagbladen. Nieuwsgierig hoe jij de redactie het beste kunt benaderen en welke onderwerpen kans maken? Kijk of beluister dan deze Medialunch. 

Robbert Minkhorst, verslaggever regio IJmond

(27-04-2021) Een artikel in het eerste katern van regionale media kan een groter bereik hebben dan een landelijk dagblad. Een artikel in een van de regionale dagbladen van dagbladuitgeverij Mediahuis kan er daarnaast ook nog voor zorgen dat het artikel doorgeplaatst wordt in De Telegraaf. En toch wordt de regionale media nog wel eens over het hoofd gezien bij een persbenadering. Echt een gemiste kans, blijkt ook uit deze VIDM Medialunch met Robbert Minkhorst, verslaggever regio IJmond.

Robbert deelt veel tips over het benaderen van regionale media, wanneer iets nieuwswaardig is en waar hij zelf op aanslaat.

Robbert Minkhorst uit Leiden is verslaggever in de IJmond voor de regionale kranten van dagbladuitgeverij Mediahuis. Hier vallen het Noordhollands Dagblad, Haarlems Dagblad, IJmuider Courant, Leidsch Dagblad en de Gooi en Eemlander onder.

Hij werkt nu bijna 25 jaar in de regionale journalistiek. Begonnen op de post ‘Alphen aan den Rijn’ voor het Leidsch Dagblad, daarna stadsverslaggever in Leiden, politiek verslaggever en sportverslaggever. De journalist schreef ook voor de landelijke persdienst GPD (later DPd). Tussen 2015 en 2020 was hij gestationeerd op de centrale redactie als bureau- en eindredacteur. Drie jaar coördineerde hij de wekelijkse zorgbijlage FIT die bij alle regionale titels verscheen. Sinds juni vorig jaar is de Leidenaar verslaggever in de IJmond.

Ontdekken wanneer jouw verhaal interessant is voor regionale media en hoe je dan het beste contact kunt opnemen? Bekijk of beluister dan deze VIDM Medialunch. 

Hoe reageer je op een oproep van een journalist

Als een journalist aan een artikel werkt en een deskundige zoekt, stuurt zij/hij een oproep. Hierbij worden de onderwerpen aangevinkt die een link hebben met het onderwerp van het artikel. Als er een match is met jouw expertise, ontvang je per mail de oproep van de journalist. Als deskundige ben je volledig vrij om wel of niet op een oproep te reageren. De journalist ziet niet wie de oproep ontvangt. 

Zes tips hoe je maximaal gebruik kunt maken van deze oproepen:

 1. Als het onderwerp je niet past of het komt niet uit, kun je de mail negeren.
   
 2. Je mag de oproep niet openbaar delen, want een journalist heeft meestal liever niet dat een idee voor een item op straat komt te liggen. 
   
 3. Je mag de oproep wel doorsturen als je iemand een kans op publiciteit gunt, de vragen van de journalist zeer waarschijnlijk kan beantwoorden en je zelf niets met de oproep kunt of wilt. 
   
 4. Als je zelf wel iets met deze laagdrempelige mediakans kunt, is het belangrijk om kort en krachtig te reageren en vooral in te gaan op de vragen van de journalist. 
   
 5. Laat in je mail ook weten vanuit welke functie je reageert en voeg bijvoorbeeld een link toe naar je LinkedIn-profiel om het de journalist gemakkelijk te maken om je achtergrond te checken. 
   
 6. Zorg ook dat je jouw 06-nummer in je mail deelt en wees dan ook bereikbaar.


Schuif ook eens aan bij een VIDM Medialunch om te netwerken met journalisten

Amanda van Schaik, freelance journalist vrouwenbladen

(20-04-2021) Als puber verslond Amanda van Schaik tijdschriften en wilde ze nog maar een ding: ervoor schrijven. Na een kleine omweg, is ze twaalf jaar geleden freelance journalist geworden. Ze begon bij Yes en schreef voor bijna alle vrouwenbladen, maar ook voor Playboy en Psychologie Magazine.

Amanda schrijft reportages en achtergrondverhalen over relaties, seks, gezondheid, carrière en geld. Over uiteenlopende onderwerpen als sukkelseks, de porno- enquête, waarom de een afvalt en de ander niet, hoe je een ton verdient en wat je kunt doen met je spaargeld.

Ze is altijd alert op artikelhaakjes, zoals een interessant boek, een treffend onderzoek. Voor haar artikelen zijn (ervarings)deskundigen essentieel en ze is dan ook geregeld op zoek naar vrouwen om te interviewen zodat het onderwerp tot leven komt. Een zoektocht die meerdere keren is vergemakkelijkt dankzij VIDM!

Ontdekken of jouw verhaal interessant is voor Amanda? Bekijk of beluister dan deze Medialunch.

Chaja d‘Olivat, samensteller EenVandaag

(13-04-2021) Chaja d'Olivat is samensteller bij EenVandaag, het actualiteitenprogramma van Avrotros: elke werkdag een uur op Radio 1, zes dagen per week op tv en 24/7 online. In haar functie is ze met name verantwoordelijk voor de inhoud van de radio-uitzendingen: de selectie van de onderwerpen, het "wegen" van het nieuws, het duiden van nieuwsgebeurtenissen en het kiezen van invalshoeken. Daarnaast komt het aansturen van de radioredactie en overleggen met andere omroepen op Radio 1 en de televisie- en online-collega's van EenVandaag zelf. 

EenVandaag voert deels een eigen agenda op thema's die dicht bij kijkers en luisteraars liggen. Het EenVandaag Opiniepanel heeft goed zicht op wat er speelt in de samenleving. Verder wordt er - zeker op de radio - gereageerd op de laatste ontwikkelingen in het nieuws. Geen dag is hetzelfde, elke uitzending is anders. 's Morgens weet je dat je uitzending hebt, maar geen idee nog hoe die gaat klinken en voelen.  

Chaja studeerde journalistiek, geschiedenis en aan de Filmacademie. Voor EenVandaag werkte ze bij diverse programma's, zoals NOVA, NH Nieuws en Avro Vrijdagmiddag Live.

Ontdekken hoe je het beste contact op kunt nemen met de redactie van EenVandaag? Bekijk of beluister dan deze Medialunch.

Laura Steenbeeke, onderwijs redacteur NOS

(06-04-2021) Laura Steenbeeke studeerde communicatiewetenschappen en journalistiek en werkt sinds 2016 op de binnenlandredactie van de NOS. Sinds twee jaar heeft ze de portefeuille onderwijs onder zich. Ze bereidt als redacteur items voor voor het NOS Journaal, het NOS Radio 1 Journaal en schrijft artikelen voor nos.nl. 

"Mijn dossier trapte ik af met verhalen over het lerarentekort en de gevolgen ervan. Inmiddels zijn we twee lockdowns en enkele historische besluiten verder en is er bijna elke dag wel een verhaal te vertellen over de impact van de coronacrisis op het onderwijs. Om aansprekende en persoonlijke verhalen te vertellen, zijn tips uit het werkveld van groot belang. Mijn digitale brievenbus staat dus altijd open."

Is jouw werk gerelateerd aan onderwijs en wil je ontdekken hoe je als deskundige aan het woord komt bij de NOS? Bekijk of beluister dan deze Medialunch met Laura Steenbeeke.

Maria Genova, journalist / auteur

(30-03-2021) Maria Genova werkte meer dan 20 jaar in de journalistiek. Tegenwoordig is ze vooral schrijfster en een van de meest gevraagde sprekers. Ook helpt ze veel mensen die een boek willen uitgeven om hun droom te bereiken, vooral als schrijfcoach en redacteur. Ze is schrijfster van het boek ‘Hoe schrijf je een bestseller?’ en ook van bestsellers over uiteenlopende onderwerpen. 

Hoe kom je als ondernemer in de media? Hoe schrijf je een goed boek of een e-book om te laten zien dat je een echte expert bent op je gebied? Waarom is het verstandig om een e-book gratis beschikbaar te stellen en hoe kun je geld verdienen aan een gratis boek? Hoe kom je aan lezingen en presentaties om een brede doelgroep te bereiken? Hoe benader je journalisten die niet per definitie geïnteresseerd zijn in wat je te bieden hebt?

Wil je antwoord op deze vragen? Bekijk of beluister dan deze Medialunch van VIDM. 

Ilse Openneer, adjunct-hoofdredacteur RTL Nieuws

(23-01-2021) Ilse Openneer is adjunct-hoofdredacteur RTL Nieuws. In deze functie geeft ze op dagelijkse basis leiding aan de redactie van RTL Nieuws, en is ze binnen de hoofdredactie (mede) verantwoordelijk voor de journalistieke koers. Ze werkte hiervoor tien jaar lang als eindredacteur van het Half Acht Nieuws.

Welke verhalen zijn interessant voor RTL Nieuws? Wanneer ben je als deskundige interessant om in een nieuwsitem vanuit je vak het nieuws te duiden? Wat is het verschil tussen het werk van een redacteur, eind- en hoofdredacteur en wanneer moet je wie benaderen? En hoe pak je dat aan?

RTL Nieuws heeft een zeer actieve en gedegen onderzoeksredactie. Ze werken heel graag met mensen die iets zien in hun werkveld wat niet deugt, bijvoorbeeld bij de Toeslagenaffaire en racisme in de zorg. Qua deskundigen streven ook zij een afspiegeling van de maatschappij na, maar als het nieuws zich ontwikkelt, hebben ze vaak geen uren de tijd om die te gaan zoeken. Leer in deze Medialunch wat je zelf kunt doen om op zo’n moment door de redactie gevonden te worden.

Beluister of bekijk deze Medialunch. Ilse hoopt vooral dat nieuwe deskundigen op gebied van klimaat, strafrecht, discriminatie, onderwijs en gezondheidszorg de weg naar de redactie weten te vinden na het bekijken of beluisteren van deze Medialunch.

Barbara Mugie, werkte o.a. voor Barend & Van Dorp, Pauw & Witteman, DWDD, RTL Late Night en PAUW

(16-03-2021) Bijna 20 jaar werkte Barbara voor toonaangevende talkshows, zoals Barend & Van Dorp, Pauw & Witteman, DWDD, RTL Late Night en PAUW. In bepalende rollen heeft zij talloze gasten, onderwerpen en interviews voorbereid, beoordeeld, begeleid en geanalyseerd.
Eerst als nieuwsredacteur, vervolgens als parlementair redacteur, samensteller en redactiecoördinator. Als onderdeel van de eindredactie had Barbara ook oog voor de lange termijn en de identiteit van de talkshow. Zij gaf mede leiding aan de redactie en heeft nieuwe redacteuren opgeleid en begeleid. 

Barbara wil nu haar kennis en ervaring graag delen met anderen. Vanuit haar liefde voor de media en haar motivatie om mensen voor en achter de camera te laten shinen, is Barbara vol enthousiasme Mugie Media gestart. Mugie Media coacht, traint, adviseert en begeleidt ondernemers, schrijvers, politici, acteurs, redacties, (eind)redacteuren, mediabedrijven, wetenschappers, woordvoerders en mensen met idealen en een missie. 

Bekijk of beluister deze Medialunch en ontdek hoe de redacties van talkshows werken.

Leer vloggen met je smartphone

Leer zakelijk vloggen met je smartphone. Video's zorgen op sociale media zoals LinkedIn en Facebook voor meer zichtbaarheid, interactie en verkoop.

In deze opgenomen webinar leer je van Geertje en Harmke de technische basis van vloggen met je smartphone, (shots, geluid, montage), maar staan we ook stil bij wat een vlog inhoudelijk nou interessant en effectief maakt. 

 

Geertje Algera
Geertje Algera was in 2014 de eerste televisie-verslaggever in Hilversum die reportages maakte met haar smartphone voor KRO-NCRV. Al snel werd ze gevraagd voor trainingen en sinds 2015 heeft Geertje al meer dan 3000 mensen getraind in het filmen en monteren met de mobiel. Geertje traint bedrijven en organisaties wereldwijd, en maakt zelf ook nog regelmatig video's in opdracht. Meer over Geertje...


Harmke Oudenampsen
Na jaren werken voor het NOS Journaal, Jeugdjournaal en regionale omroepen verruilde Harmke Oudenampsen het traditionele medium televisie voor de innovatie mobiele journalistiek. Haar vlog over Storytelling in Video won de tweede prijs op MoJoFest, het internationale congres voor pioniers in mobiele journalistiek.

Door haar kennis uit de televisiewereld te combineren met de mobiele journalistiek is ze op inhoud en techniek een sterke smartphone-video-expert. Meer over Harmke ...

Paula Vaarkamp, freelance redacteur lifestyle

(02-02-2021) Paula Vaarkamp is freelance tekstschrijver en tv/event/online producer met omvangrijke ervaring op het gebied van online contentcreatie. Ze schrijft over gezondheid, sport, psyche, voeding en lifestyle.

Paula is freelance redacteur voor o.a. RTL Nieuws, Eigen Huis & Tuin, Healthy Fest. Daarnaast heeft ze o.a. gewerkt voor RTL Late Night, RTL Boulevard en Zomer met Art. Ontdek hier over welke onderwerpen Paula schrijft.

Ontdekken of jouw expertise en verhaal interessant zijn voor de media waar Paula voor werkt? Bekijk of beluister dan deze Medialunch.

Bloggen met impact

Je wilt graag blogs schrijven, maar je hebt geen idee hoe je begint. Of hoe je nou op een aantrekkelijke manier je verhaal vertelt. Of je blogt al, maar je krijgt weinig reacties.

Je twijfelt wellicht of je met jouw blogs je expertstatus wel versterkt. Of hoe je ervoor zorgt dat je zichtbaarder bent met je blogs. 

Je bent niet de enige. Ellen Kleverlaan heeft al veel mensen op weg geholpen om een goede blogger te worden. Leer in dit opgenomen webinar waarom bloggen jouw doelen helpt realiseren en hoe je begint met de perfecte blog. 
 

Ellen Kleverlaan ondersteunt jou en je organisatie met het funderen, bepalen en verwoorden van je strategie, zodat zij levendig, helder en uitvoerbaar is. 

Ellen ondersteunt je ook graag met goede teksten. Teksten die bijdragen aan het organisatiedoel. Voor betrokken en geëngageerde medewerkers, maar ook andere stakeholders die je wilt betrekken bij het realiseren van je doelen. Van de media tot nieuwe, goed-passende, klanten.

Good stories make good strategies. 

Jette Pellemans, freelance journalist carriere, werk en maatschappij

(09-03-2021) Freelance journalist Jette Pellemans schrijft o.a. voor NRC, Trouw, het AD en het Parool.

Ze schrijft veel persoonlijke achtergrondverhalen met vaak een nieuwstintje, die passen in de (weekend)bijlages van kranten. Bijvoorbeeld over hoe het is om als boer geen opvolger te hebben, voor Trouw. Of portretten van vrouwen die werken bij de Wegenwacht voor het AD Magazine. Dat zijn vaak reportages, portretseries of grote interviews.

Verder schrijft ze veel over carrière & werk, voor het AD en NRC. Bijvoorbeeld over hoe schoonmakers hun werk in coronatijd hebben ervaren, of over mensen die bewust na hun pensioen door blijven werken. Het zijn vaak HR-achtige onderwerpen die ze met persoonlijke voorbeelden begrijpelijk en leesbaar willen maken.

Ontdekken of jouw expertise interessant is voor Jette? Beluister of bekijk dan deze Medialunch.

Ingrid Weel, chef redactie economie Trouw

(02-03-2021) Ingrid Weel is chef redactie economie bij Trouw. Ze studeerde journalistiek en politicologie, werkte een jaar op een klein persbureau in Zwaag, en een jaar bij World Online. Daar hield ze onder meer de website van Big Brother bij, wat een enorm succes was.

In 2001 begon Ingrid bij Trouw op de internetredactie. Daarna volgde de redactie onderwijs en de politieke redactie in Den Haag, alwaar ze over duurzaamheid en natuur schreef. Inmiddels werkt Ingrid alweer ruim zeven jaar op de economieredactie. De laatste twee jaar als chef. 

“Economie is heel breed. Daar valt personeelszaken onder, maar ook financiële instellingen, bedrijfsleven, openbaar vervoer, luchtvaart, winkels, zzp'ers, uitkeringsgerechtigden, de beurzen, arbeidsongevallen, vakbonden, cao's, et cetera. Eigenlijk is alles economie”, aldus Ingrid.

Ontdekken of jouw expertise interessant is voor de redactie economie? Bekijk of beluister dan deze gratis Medialunch.

Lara Lauwigi, radiopresentator NPO KX

(23-02-2021) Lara Lauwigi presenteert sinds februari 2021 op NPO KX. Hiervoor was zij een kleine twee jaar te horen op NPO Radio 1 en werkte zij voor Omroep Vlaardingen en als freelancer voor het AD Rotterdams Dagblad. Op dit moment presenteert Lara elke maandag van 16.00 tot 18.00 uur het programma 'Lara' op NPO KX.

Ben je benieuwd of jouw verhaal interessant is voor Lara? Bekijk of beluister dan deze Medialunch.

Yanaika Zomer, freelance journalist maatschappelijk ondernemen

(16-02-2021) Freelance journalist Yanaika Zomer vertelt graag een goed verhaal. Liefst maatschappelijk relevant, maar vooral goed geschreven. 

LINDA. Magazine publiceerde in juli 2020 een erotisch verhaal van haar hand. Daaruit volgden onder meer interviews voor hun maandelijkse fotogalerijen.

Voor ondernemersmagazine De Zaak spreekt ze de meest gedreven ondernemers over hun bedrijf, duurzaamheid en (maatschappelijk) ondernemen. 

Voor Holland Media Combinatie schrijft ze columns en artikelen die verschijnen in het Noordhollands Dagblad, Haarlems Dagblad, Leidsch Dagblad, De IJmuider Courant en de Gooi & Eemlander. Voor het zaterdagmagazine bij deze kranten interviewt ze wekelijks mensen Over Liefde in haar gelijknamige rubriek.

Ontdekken of jouw expertise interessant is voor Yanaika? Bekijk of beluister dan bij deze Medialunch.

Ann-Lynn Hamelink, eindredacteur en presentator RTL Z en presentator RTL Nieuws

(09-02-2021) 

Ann-Lynn Hamelink is eindredacteur en presentator bij RTL Z. Daarnaast heb je haar waarschijnlijk ook voorbij zien komen als presentator van het RTL Nieuws.

Ann-Lynn is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsbulletins van RTL Z. Ze doet eindredactie wanneer er breaking news is. Bijvoorbeeld bij de schietpartij in Utrecht, de orkaan Irma en de Russische spionnen die Nederland zijn uitgezet.

Ook werkt ze op locatie zoals bij het RTL Z Startup Verkiezingsdebat (2017), KPN The Digital Dutch (2018 en 2019) en verschillende events van TEDx.

Ontdekken of jouw expertise interessant is voor de redactie van RTL Z of het RTL Nieuws en hoe je de redactie het beste kunt benaderen? Bekijk of beluister dan deze Medialunch.

Paula Vaarkamp, freelance redacteur RTL Health en Lifestyle

(02-02-2021) Paula Vaarkamp is freelance tekstschrijver en tv/event/online producer met omvangrijke ervaring op het gebied van online contentcreatie. Ze schrijft over gezondheid, sport, psyche, voeding en lifestyle.

Paula is freelance redacteur voor o.a. RTL Nieuws, Eigen Huis & Tuin, Healthy Fest. Daarnaast heeft ze o.a. gewerkt voor RTL Late Night, RTL Boulevard en Zomer met Art. Ontdek hier over welke onderwerpen Paula schrijft.

Ontdekken of jouw expertise en verhaal interessant zijn voor de media waar Paula voor werkt? Bekijk of beluister dan deze  Medialunch.

Karen van Andel, Samensteller NPO Radio 1 talkshow Spraakmakers

(26-01-2021) Karen van Andel is samensteller bij het programma Spraakmakers. Ghislaine Plag presenteert elke werkdag deze talkshow op NPO Radio 1. Maandag tot en met vrijdag tussen 09.30 uur en 11.30 uur zit de studio vol met bevlogen gasten die de luisteraar anders naar het nieuws laten kijken. Met rubrieken zoals Het Mediaforum, de Nationale Nieuwsquiz en Stand.nl. Bijzonder is dat luisteraars meedenken over de inhoud van de uitzending.

Onze mediagast Karen van Andel werkte hiervoor o.a. voor talkshow M en voor EénVandaag. 

Ben je benieuwd hoe de Spraakmakers Community werkt, hoe je mee kunt praten over de stelling van de dag en of je als deskundige interessant bent voor deze radiotalkshow? Bekijk of beluister dan deze Medialunch.

Shivani Boer, freelance journalist ondernemersverhalen en human interest

(19-01-2021) Freelance journalist Shivani Boer liep stage bij RTL Boulevard en  NOS Stories, schreef (en schrijft) voor Viva, Story, Flair, Amsterdam XXXL, JFK Magazine en Bruid & Bruidegom Magazine.

Sinds 2018 is ze daarnaast hoofdredacteur van het jongerenplatform It’s Me | How About You. Daar is ze ook verantwoordelijk voor de lifestylepagina. (meer over Shivani)

Momenteel werkt Shivani naast freelance journalist als redacteur voor de website van de Kamer van Koophandel. Hier schrijft ze verhalen over ondernemers die de actualiteit raken of een bijzonder verhaal zijn. 

Ben je benieuwd of jouw verhaal interessant is voor Shivani? Bekijk of beluister dan deze Medialunch.

Sara Luijters, freelance journalist Kunst, Cultuur, Human Interest, Lifestyle

(12-01-2021) Sara Luijters is freelance journalist voor o.a. Het Parool en verschillende vrouwenbladen. Ze schrijft over persoonlijke verhalen achter het nieuws, maatschappelijke onderwerpen, lifestyle, kunst en cultuur. 

"Ik krijg energie van mensen met een passie; een gedreven houding om de wereld mooier te maken of iets heel nieuws te creëren of te starten.

Die frisse energie van creatieven en ondernemers gebruik ik om er vol overgave over te schrijven en het publiek mee te laten genieten of gewoon goed te informeren over wat er allemaal te zien en beleven is in de stad Amsterdam, maar ook daar buiten natuurlijk."

Naast Het Parool werkt en heeft Sara gewerkt voor o.a. Glamour, Viva, De Vrije Werkplek, JFK, Red, BNN, Cosmo Girl, Volkskrant Magazine, HP/De Tijd, BLVD, Elle en Strictly.

Ontdekken of jouw expertise en verhaal interessant is voor de media waar Sara voor werkt?  Bekijk of beluister dan deze Medialunch.

Stijn Bronzwaer, techjournalist NRC

(30-06-2020) Stijn Bronzwaer is techjournalist op de economieredactie van NRC - en schrijft onder meer over start-ups, innovatie, platformen en investeringen in technologie.

Voorheen werkte hij onder meer als economie- en mediaredacteur bij nrc.next, als chef van de mediaredactie en als adjunct-hoofdredacteur, waar hij verantwoordelijk was voor de digitale strategie en innovatie bij NRC.

Stijn ontwikkelde onder meer de nieuwe zaterdagkrant van nrc.next, was verantwoordelijk voor de audiostrategie en het ontwikkelen van podcast voor NRC (NRC Vandaag, NRC Onbehaarde Apen en NRC Haagse Zaken) en de versnelde overgang van papier naar digitaal. 

Interesses: technologie en innovatie - met name in Nederland.    

Ontdekken of jouw verhaal interessant is voor Stijn. Bekijk of beluister dan deze VIDM Medialunch.

Succesvol Podcasten

"Mijn naam is Mirjam Hegger. Met mijn eigen podcast Hooked on Business inspireer ik wekelijks ondernemers en bedrijven over het ondernemerschap. Inmiddels maakte ik met meer dan 50 ondernemers meer dan 100 afleveringen, stond mijn podcast meteen op nummer 1 in de categorie business en werd mijn podcast inmiddels meer dan 50.000 keer gedownload. Graag leer ik je in dit webinar alles over het geweldige medium Podcasten!"
 

Eline Ronner, Podcast Expert BNR

(07-07-2020) Eline Ronner is bij BNR Nieuwsradio redactioneel eindverantwoordelijk voor alle on demand audio producties. Inmiddels zijn dit meer dan 80 redactionele en branded podcasts, voornamelijk in het zakelijke domein. Eline houdt zich met name bezig met het ontwikkelen van nieuwe podcasts en volgt de marktontwikkelingen op het gebied van podcasten op de voet. Daarnaast is Eline nog regelmatig te horen als voice-over en heel af en toe als podcast host.

Voorheen werkte Eline als consultant en freelance journalist bij onder meer Business Insider, Omroep WNL en Management Team. Altijd multimediaal maar met een sterke focus om economie en zakelijk nieuws. 

Interesses: podcasting en ondernemerschap

Beluister of bekijk deze Medialunch en krijg een kijkje in de podcast mediakeuken van BNR.

Judith Laanen, o.a. samensteller BNR Bouwmeesters

(14-07-2020) Freelance radio- en webredacteur Judith Laanen is bij BNR samensteller van BNR Bouwmeesters , audiomaker voor het middagprogramma Spitsuur en webredacteur op de redactie Online (www.bnr.nl).

Voorheen werkte ze ook op de redactie van RTL Z Online waar ze verhalen maakte over economie, bedrijven, werk en ondernemers en alles wat daarmee te maken heeft.

Interessegebied: architectuur en ruimte, bouw & onroerend goed, emancipatie, carrière, coronavirus, cultuur, duurzaamheid, economie, financieel, gemeente, huizenmarkt, milieu, mobiliteit, ondernemerschap, psyche, techniek & productie, transport & logistiek, werk/privé-balans, werkgelegenheid, wetenschap en wonen.

Ontdekken wanneer en hoe jij het beste contact opneemt met journalisten en redacties? Of wil je weten wanneer jij als deskundige interessante content voor Judith hebt? Bekijk of beluister dan deze VIDM Medialunch.

Check Judith haar huidige functie op LinkedIn.

Ellen den Hollander, coördinator Koken&Eten AD(R)

(21-07-2020) Ellen den Hollander is redacteur Koken&Eten en coördineert de sectie met die naam voor AD en aangesloten regiokranten (oa PZC, De Gelderlander, BN De Stem).

Schrijft (en verzamelt) verhalen over alles wat met (menselijke) voeding te maken heeft: van consumentengedrag tot prijzen in de supermarkten, van afvallen tot voedselveiligheid. Zorgt ervoor dat verhalen op allerlei manieren op site en soms ook krant terechtkomen: in tekst, beeld, geluid en video.

Werkte eerder als regioverslaggever, economieverslaggever en redacteur magazine. Neemt ook podcasts op. Is naast onlineredacteur stagecoördinator voor de AD-redactie.

Interesses: voeding in alle facetten.

Ontdekken of jouw verhaal interessant is voor Ellen. Bekijk of beluister dan deze VIDM Medialunch.

Helene van Santen, hoofdredacteur Kek Mama

(28-07-2020) Helene van Santen is hoofdredacteur van Kek Mama (DPG Media), hét magazinemerk voor moeders met kinderen van 0 tot 12 jaar. Hiervoor was ze werkzaam als redactiemanager van Libelle.nl en Libelle TV, en journalist voor o.a. AT5, Vriendin, British Vogue online, En Route, Côte & Provence en nog veel meer.

Kek Mama is de #1 glossy voor moeders en bevat naast het magazine, de website KekMama.nl, de nieuwsbrief, social media-accounts op Instagram, Pinterest, Twitter, Facebook en YouTube, het online videoplatform Kek Mama TV, de podcast Kek Mama: Mama Doet Ook Maar Wat, de Kek Mama Shop, cursussen, en nog veel meer.

Kek Mama is een platform voor leuke vrouwen die ook moeder zijn. Want bij Kek Mama staat niet het kind centraal, maar de moeder zelf. Helene komt graag in contact met vrouwelijke deskundigen op alle gebieden die met het moederschap te maken hebben, van opvoeding tot onderwijs en van (gezonde) voeding tot persoonlijk welzijn.

Ontdekken of jouw verhaal interessant is voor Kek Mama. Bekijk of beluister dan deze VIDM Medialunch.

Fleur Baxmeier, publiciteit voor levensverhaal

(04-08-2020) Freelance journalist Fleur Baxmeier werkt sinds haar afstuderen aan de School voor Journalistiek als interviewer, bladenmaker, ideeënbedenker, redactiechef, eindredacteur en verhalenschrijver. Haar interesses beperken zich niet tot één specialisatie. Ze schrijft interviews met bekende en onbekende Nederlanders, reportages, ik-verhalen, autotests en achtergrondverhalen voor diverse dag-, week- en maandbladen, zoals Flow, Autoweek, Viva, &C, Santé, Margriet en Glamour.

 

Ontdekken of jouw verhaal interessant is voor Fleur ? Bekijk of beluister dan deze VIDM Medialunch.

Freelance journalisten over publiciteit voor maatschappelijke trends

(11-08-2020)

Floor Bakhuys Roozeboom
Floor schrijft als freelance journalist voor opdrachtgevers als NRC, FD, EvaJinek.nl, LINDA, RTL Nieuws, Ouders van Nu en Flair. Ze schrijft regelmatig over menselijke thema's, verbindt graag persoonlijke verhalen met maatschappelijke trends en ontwikkelingen en wil altijd weten waarom mensen doen wat ze doen. Is extra geïnteresseerd in thema's als rolverdeling en emancipatie, psychologie en carrière. 

"Ik ben erg geïnteresseerd in psychologie en maatschappelijke trends, rolverdeling en emancipatie, zwangerschap/geboortezorg en opvoeding en schrijf voor een aantal media ook over specifiek carrière en werk. Daarbij ben ik vooral geïnteresseerd in veranderingen/ontwikkelingen/trends in werkcultuur (het nieuwe werken, digital nomads, kortom: what's new!)"

 

Maud Beucker Andreae

"Het spreken van mensen van allerlei pluimage, dit gieten in een mooi verhaal gericht op de doelgroep van een blad: ik vind journalistiek het leukste vak dat er is."

Ze schrijft onder andere voor het weekendmagazine van Het FD (FD Persoonlijk), PS van Het Parool, de Amsterdamse katern van NRC en JAN Magazine. Ook heeft ze klussen gedaan voor het personeelsblad van KLM, voor VluchtelingenWerk en verschillende consultancybureaus.

"Ik schrijf vaak psyche-verhalen, essays en andere stukken over 'modern leven', over werk & geld, maar ook portretseries, interviews en reportages voor genoemde media. In 2017 was ik co-auteur van bestseller Mindgym - Sportschool voor je geest."

"Branches/thema's die mij interesseren en waarover/voor ik o.a. heb geschreven: onderwijs, consultancy, HR, psychologie, human interest, (psychische) gezondheidszorg, kunst & cultuur. Kortom, best breed."

Ben je benieuwd of jouw verhaal interessant is voor Floor of Maud? Bekijk of beluister dan deze VIDM Medialunch.

Ruben Altena, freelance journalist (ex-Radar)

(18-08-2020) Ruben Altena is freelance journalist, met name voor tv-programma's van de publieke omroep. Hij werkte afgelopen seizoen bij Radar en heeft daar veel geleerd over hoe mensen het programma mailen met een misstand, en wanneer die berichten opgepakt werden en wanneer niet.

Eerder werkte hij voor allerlei programma's, met name op het gebied van geschiedenis, human interest, diepte interviews, religie en filosofie.

Ruben hoopt tijdens de lunch mensen te ontmoeten met een misstand of onderzoeksvoorstel. 

Vakgebied/ interesses: Consumentenjournalistiek, religie en levensbeschouwing, inclusief filosofie. En meer maatschappelijke en politieke thematiek.

Sluit jouw achtergrond bij Ruben zijn interesses aan? Bekijk of beluister dan deze VIDM Medialunch.

Nasrah Habiballah, NOS correspondent Rotterdam-Den Haag

(05-01-2021) Nasrah Habiballah heeft in de acht jaar die ze nu bij de NOS werkt voor verschillende redacties gewerkt, zoals het Jeugdjournaal en de buitenlandredactie.

 

Momenteel is Nasrah Habiballah NOS correspondent voor de regio Rotterdam-Den Haag. Ze brengt verhalen uit deze regio die een landelijke uitstraling hebben. Ze maakt graag verhalen die dicht bij de mensen staan, het liefst met persoonlijke voorbeelden. 

 

Ben je benieuwd of jouw verhaal interessant is voor Nasrah? 

Marjolein van Trigt, freelance journalist Technologie

(25-08-2020) Marjolein van Trigt is freelance journalist. Haar interesse ligt bij technologie en de invloed daarvan op ons leven. Ze schrijft achtergrondartikelen, bijvoorbeeld over de vraag wat al het videobellen van de laatste maanden ons heeft geleerd, of gemeenteraden net zo goed online kunnen vergaderen en of robothonden net zo leuk zijn als echte (spoiler: nee, maar je kunt er wel prima mee testen of je kinderen toe zijn aan een huisdier).  

 

Marjolein schrijft onder andere voor de Volkskrant, Binnenlands Bestuur, Quest Psychologie en Psychologie Magazine. De nadruk ligt in haar stukken op de invloed van nieuwe technologische ontwikkelingen op de samenleving. Af en toe maakt ze een uitstapje naar een mamablad of een glossy. 

 

Eerder schreef ze onder andere voor Vrij Nederland, Trouw, Het Parool, Bright, Jan Magazine, NRC Handelsblad, nrc.next, Fabulous Mama, J/M Ouders en Buurtleven.nl.

 

Ontdekken of jouw verhaal interessant is voor Marjolein om over te schrijven? Bekijk of beluister dan deze VIDM Medialunch.

Freelance journalist Merel Brons (o.a. Libelle)

(08-09-2020) Merel Brons is freelance journalist. Ze werkt voornamelijk voor tijdschriften voor een vrouwelijke doelgroep.  

 

Merel’s interesse ligt voornamelijk bij het schrijven van human interest interviews. Dat wil zeggen dat ze zich graag verdiept in de persoonlijke verhalen van haar interviewkandidaten, zowel bekende als onbekende Nederlanders. Wat is hun drijfveer? Waar komen ze vandaan? En welke gebeurtenis zette hun leven op z’n kop?

 

Zo interviewde zij bijvoorbeeld voor Libelle onlangs bekende Nederlandse rappers met hun moeders en schreef zij voor Marie Claire een reportage over vrouwen die tijdens de coronacrisis iets bijzonders meemaakten.

 

Libelle is een van de titels waarvoor ze veel werkt, ook publiceert ze in bladen als Kek Mama, Flair, Veronica Magazine en SAAR Magazine. Ook schreef ze artikelen voor JAN en LINDA.

 

Ontdekken of jouw verhaal interessant is voor Merel om over te schrijven? Bekijk of beluister dan deze VIDM Medialunch.

Roos Schlikker, columnist/schrijver

(22-09-2020) Roos Schlikker (Amsterdam, 1975) studeerde Nederlandse taal- en letterkunde en deed daarna een postdoc journalistiek. Tijdens die opleiding belandde ze bij het financiële tijdschrift FEM/De Week. Na twee jaar over economie te hebben geschreven was ze totaal stropdasmoe en nam ze ontslag.

 

Daarna werkte ze jarenlang als freelancer voor allerlei bladen en kranten en schreef ze vier journalistieke boeken. Tegenwoordig heeft ze een populaire column in het Parool en is daarnaast columnist van o.m. LINDA, Intermediair en Libelle. Ze zorgde er als columnist onder meer voor dat de wet is veranderd waardoor doodgeboren kinderen tegenwoordig geregistreerd kunnen worden.

 

Roos schuift regelmatig aan bij talkshows en is daarnaast te horen op radio 1. Ook was ze één van de kandidaten in Wie is de mol?. In 2017 verscheen bij Atlas Contact haar eerste roman: Huisje, boompje, beest. In oktober 2018 is bij uitgeverij Pluim haar laatste boek verschenen: Moeder van glas, een liefdevolle zoektocht naar het leven van haar bipolaire moeder. 

 

Twijfel je of je wel genoeg uitgesproken bent om in de media aan het woord te komen. Of voel je een hoge drempel? Bekijk of beluister dan deze VIDM Medialunch.

Ilham Oukhiar, freelance journalist human interest

(15-09-2020) Ilham Oukhiar (1998) is een bevlogen freelance journalist uit Utrecht. Onderwerpen als identiteit, diversiteit, duurzaamheid, politiek, gender, cultuur en lifestyle hebben haar voornaamste interesse. 

 

"Ongehoorde perspectieven belichten en het vangen van menselijkheid in verhalen vormen een grote drijfveer in mijn werk. Ik heb een passie voor human interest en dat vormt ook een rode draad in de verhalen die ik maak."

 

Als freelance journalist en redacteur werkt ze o.a. voor het online platform van M (KRO-NCRV), Alien Mag en ze is een van de presentatoren van de podcast FUFU & DADELS. Ilham studeert nog aan de School voor Journalistiek in Utrecht.

Ilham gaat graag in gesprek met mensen uit de volgende branches: burgerlijke en sociale organisatie, filmindustrie, culturele instellingen, mediaproductie, musea en instellingen, duurzaamheid en milieu en geestelijke gezondheidszorg. 

 

Ontdekken of jouw verhaal interessant is voor Ilham om over te schrijven? Bekijk of beluister dan deze VIDM Medialunch.

Ria Kraa, hoofdredacteur Friesch Dagblad

(29-09-2020) Ria Kraa heeft afgelopen 25 jaar verschillende journalistieke functies bij het Friesch Dagblad bekleed. Sinds november 2018 is ze hoofdredacteur van het Friesch Dagblad.

 

Ontdekken wanneer jij interessant bent voor de redactie van het Friesch Dagblad? Bekijk of beluister dan deze VIDM Medialunch.

Jeroen Mirck, freelance journalist voor o.a. De Ondernemer, MarketingTribune, Emerce en Twinkle

(06-10-2020) Jeroen Mirck is zelfstandig journalist en tekstschrijver en schrijft o.a. voor De Ondernemer, MarketingTribune, Emerce en Twinkle. Marketing loopt als een rode draad door zijn werk heen. Van januari 2018 tot augustus 2020 was hij hoofdredacteur van Marketingfacts. Eerder was hij journalist voor media als Adformatie, Memory Magazine, Quality in Meetings (QM), Joop.nl en Dirty Science.

 

Ontdekken of jouw verhaal interessant is voor Jeroen? Bekijk of beluister dan deze VIDM Medialunch.

Sam Jones, verslaggever en programmamaker

(14-10-2020) Sam Jones is zelfstandig programmaker voor gedrukte media, radio en televisie. Een greep uit zijn opdrachtgevers: NTR, Vpro, Omroep Flevoland, EO, NH, KRO-NCRV, JO, NOS en RNW.  Sam is al 30 jaar gespecialiseerd in het maken van reportages en documentaires. Hij interviewt regelmatig deskundigen voor nieuws- en actualiteitenitems. 

 

Ontdekken of jouw expertise interessant is voor Sam? Bekijk of beluister dan deze VIDM Medialunch.

Invullen van je VIDM-profiel

Medialand werkt met een hokjesgeest. Wat dat betreft zijn journalisten net mensen. Als je de media benadert is het belangrijk dat het voor de betreffende journalist of redacteur direct duidelijk is wat voor vlees hij of zij in de kuip heeft.
Wat is jouw expertise? Waar ligt jouw belangrijkste vakkennis? Pas als de journalist dat helder van jou te horen krijgt kan hij of zij inschatten of je interessant bent voor een interview of bijdrage aan een reportage. 

 

Ook voor het invullen van je VIDM-profiel is het belangrijk dat jouw expertise direct herkenbaar en betrouwbaar is. Een aantal tips. 

Aan de slag met je persbericht

Eén van de meest gemaakte fouten in een persbericht is een verkeerd gekozen insteek. Deze wordt vaak vanuit de persoon of het bedrijf gekozen. Een persbericht zonder redactionele insteek wordt door de journalist echter direct naar de prullenbak verwezen. In principe moet een persbericht zo geschreven zijn dat de journalist of redacteur delen van de tekst 1-op-1 over zou kunnen nemen.


Door onderstaande vragen te beantwoorden, word je op weg geholpen bij het opzetten van een succesvol persbericht.
 

De opbouw van een persbericht

Een persbericht heeft een vaste indeling. Dat werkt prettig voor journalisten. Mensen die creatief denken te zijn door volledig aan deze indeling voorbij te gaan, komen van een koude kermis thuis. De standaardindeling maakt het voor journalisten makkelijk om het persbericht snel op nieuwswaarde te scannen. Houd ook de opmaak rustig.

 

Probeer niet te imponeren met een flitsende vormgeving. Daardoor loop je alleen maar het gevaar dat jouw bericht voor een advertentie wordt aangezien. Probeer de journalisten te boeien met nieuwswaarde en niet met een creatieve indeling. In dit artikel helpen we je met de opbouw van een persbericht.
 

Oefening Opiniestuk Schrijven

Deze oefening Opiniestuk Schrijven helpt je met het opzetten van de basis voor je opiniestuk. 

Do’s and don’ts publiciteit

Wat moet je nou echt NIET doen als je vaker in de media wilt komen en wat zijn juist aanraders. Voor de één een open deur en voor de ander een belangrijke reminder. 

Do’s and Don’ts schrijven opiniestuk

Waar moet een verhaal voor de opiniepagina van een krant aan voldoen, wil het worden geplaatst? Zeven vragen aan Wilma Kieskamp in de tijd dat ze chef opinie Trouw was. 
 

Checklist interview

Is de verwachting dat je binnenkort een interview gaat geven? Deze checklist helpt je met 29 hele korte tips om je goed voor te bereiden (incl. video's en audio's).

Checklist PR boek

Hoe onderscheid je je en hoe kun je op een geloofwaardige manier naar buiten treden? Door je kennis te delen met een groot publiek, vergroot je jouw zichtbaarheid en je geloofwaardigheid. En wat misschien nog wel belangrijker is: je persoonlijke onderscheidende aspecten worden duidelijk. Een van de manieren om je kennis te delen, is het schrijven van een boek. Deze checklist helpt je vooraf om je focus te bepalen en achteraf om publiciteit voor je boek te krijgen. 

Tien tips voor een sterk interview

Als het onderwerp waarvan jij expert bent in het nieuws is, dan is het jouw kans op free publicity. Zorg dat redacties je vinden en deel je mening over het onderwerp. Hoe vaker je interviews geeft hoe beter je er in wordt. Petra Stienen en Femke Halsema gaven na het winnen van de Vrouw in de Media award niet voor niets alle twee dezelfde tip aan mensen die zich ook comfortabel willen voelen tijdens het geven van een interview. Hun tip: maak vlieguren! Een goede voorbereiding is ook cruciaal. In dit artikel lees je tien belangrijke tips die je helpen bij het voorbereiden van een goed interview.
 

Vertel niet alles, ga voor herkenning

De meeste ondernemers weten dat het geen zin heeft om met een aanbod te zwaaien als niet eerst de behoefte wordt aangesproken. Zeggen dat je een methode hebt om mensen beter in hun vel te laten zitten, is zinloos als je niet benoemt voor welk probleem je exact een oplossing biedt. 

5 tips voor het maken van persfoto’s

Enige tijd geleden startte een vriend van mij een detacheringsbedrijf voor technisch personeel. Op zijn LinkedIn had hij al een tijdje dezelfde foto staan. Een hele leuke, vond hij zelf en hij zag dan ook geen reden om een andere foto te plaatsen. Ik heb hem toch geadviseerd om een professionele foto te gaan gebruiken. Zijn profielfoto was namelijk gemaakt op een gezellige avond midden in een kroeg. Een leuke foto is lang niet altijd geschikt om te gebruiken in je zakelijke profilering. In dit artikel krijg je 5 belangrijke tips voor goede persfoto's.

Schrijven opiniestuk: 9 tips

Het schrijven van een opiniestuk is een mooie kans op een groter bereik. Een klein percentage van de ingezonden opiniestukken wordt echter geplaatst. Iedere krant heeft weer zijn eigen eisen. Gelukkig zijn er ook veel overeenkomsten. In dit artikel staan de belangrijkste tips voor het schrijven van een opiniestuk op een rij, zodat jouw (volgende) opiniestuk wel geplaatst gaat worden.
 

De vijf grootste publiciteitsblunders

Het is altijd een goed moment om te leren van de vijf grootste don'ts op gebied van publiciteit. In dit artikel lees je de meest voorkomende valkuilen onderweg naar publiciteit.

Hoe stel je een medialijst samen?

Het aanschuiven bij Jinek vergroot de kans dat je boek een bestseller wordt. Aandacht in de Volkskrant kan wonderen doen voor je klantenstroom. Redactionele aandacht voor jouw expertise is natuurlijk zeer aantrekkelijk. Je geloofwaardigheid als deskundige stijgt en de investering voor deze zichtbaarheid zit vooral in tijd. Maar zoals bij de meeste mensen heb jij waarschijnlijk Eva en redacteuren van de Volkskrant ook niet onder de speed dial knop van je mobiel zitten. In dit artikel lees je hoe je aan de voor jou belangrijke contactgevens komt. 


 

7 tips om in te spelen op de actualiteit

Een van de grootste kansen op publiciteit is het inspelen op de actualiteit. Toch zijn er maar weinig mensen die ’s ochtends het nieuws screenen om te kijken of ze vanuit hun vak op een onderwerp in het nieuws kunnen reageren. Zelfs mensen die bewust bezig zijn met het genereren van publiciteit laten deze kans nog vaak schieten. In dit artikel deel ik 7 tips hoe je snel en makkelijk inspeelt op de actualiteit. 
 

7 Publiciteitstips voor boeklanceringen

Maandenlang zit je te ploeteren op het schrijven van je boek. Schrijven, schrappen, schaven en soms weer overnieuw beginnen. Een boek komt niet uit de lucht vallen. Als je boek er dan eindelijk is, dan is het zonde als je boek niet gelezen wordt. En toch lopen de meeste boeken grote kans om alleen bij vrienden en bekenden van de auteur terecht te komen, omdat de auteur niet zo nodig op de voorgrond hoeft te treden. In dit artikel deel ik zeven belangrijke tips die jouw boek aan publiciteit en dus een groter bereik helpen. 

Hoe je omgaat met een onverwacht telefoontje van een journalist

Stel dat je overvallen wordt door een telefoontje van een journalist. Dan is je reactie waarschijnlijk om snel mee te werken of de deur dicht te gooien, omdat het je overvalt. In dit artikel geef ik tips om het beste uit deze mooie kans te halen.
 

Bouw relatie met journalist op

Journalisten zijn net mensen. Ze worden graag gezien en gewaardeerd voor wie ze zijn en wat ze doen. Als je een journalist benadert, helpt het als de journalist ziet dat je niet lukraak allerlei journalisten aan het bestoken bent. Een goede relatie opbouwen met journalisten die voor jou belangrijk zijn, begint met het achterhalen welke journalisten echt in jouw vak zijn geïnteresseerd. In dit artikel vertel ik je hoe je een duurzame relatie met de voor jou belangrijke journalisten opbouwt. 

Met een bijzonder verhaal in de publiciteit

Geen nieuws is goed nieuws. Soms is dat waar, maar als jouw verhaal geen nieuwswaarde heeft, betekent dat geen goed nieuws. Dan betekent dat geen publiciteit. Journalisten zijn altijd op zoek naar goede verhalen met nieuwswaarde. Maar wat is nieuwswaarde? Het gaat dan om een verhaal dat iets bijzonders vertelt, maatschappelijke waarde heeft of wat aansluit op de actualiteit. Wil jij publiciteit, dan moet je verhaal dus nieuwswaarde hebben. In de video laat ik je dat zien aan de hand van een bijzonder verhaal.
 

Vijf meest gemaakte fouten in persberichten

Het versturen van een persbericht kan een effectieve manier zijn om aandacht in de media te krijgen. Een goed geschreven persbericht wordt vaak gedeeltelijk en soms zelfs compleet overgenomen door de redactie. De kwaliteit van de persberichten die redacties ontvangen is echter vaak tenenkrommend.


Door de overvloed aan informatieaanbod gaan journalisten niet snel zoeken of er toch een goed verhaal achter een slecht persbericht zit. De deleteknop is snel gevonden. Voor Vakerindemedia.nl heb ik inmiddels honderden persberichten beoordeeld. De vijf meest gemaakte fouten in persberichten op een rij. 

 

Charlotte Bax, influencer duurzaamheid

(20-10-2020) Charlotte schrijft voornamelijk over duurzaam leven en natuurvriendelijk reizen (o.a. wandelen, kamperen, niet-vliegen) op haar eigen blog CherryCharlie.nl. Ook schrijft ze maandelijks de teksten voor De Groene Pagina (de duurzaamheidsrubriek) in Roots natuurmagazine. 

 

Interesses: duurzaamheid, milieu, vrije tijd, reizen en toerisme (buitensport en duurzaam reizen). 

 

Ontdekken of jouw expertise interessant is voor Charlotte? Bekijk of beluister dan deze VIDM Medialunch.

Ruby Sanders, eindredacteur One World

(27-10-2020) Ruby Sanders is eindredacteur bij (online en offline) tijdschrift OneWorld en bij online platform Hard/hoofd. Als eindredacteur begeleidt ze auteurs vrij intensief; denkt mee over originele invalshoeken en thema’s, en opbouw van de stukken.

 

OneWorld.nl is met 2 miljoen unieke bezoekers per jaar de grootste Nederlandse journalistieke website voor een eerlijke, duurzame wereld. Het magazine verschijnt tien keer per jaar.

Ze schrijft voor beide media ook zelf, vaak over de zoektocht (van haarzelf en die van anderen) naar een duurzamer en eerlijker leven, en over Latijns-Amerika en de ontwikkelingen die op dat continent plaatsvinden.

 

Over dat laatste zette Ruby samen met drie studiegenoten Latijns-Amerika magazine conSentido op. Ze deed media- en Latijns-Amerikaanse studies en geeft les creatief schrijven aan Amsterdamse (ex-)dak- en thuislozen.

 

Ontdekken of jouw verhaal interessant is voor de media waar Ruby voor werkt? Bekijk of beluister dan deze VIDM Medialunch.

Freelance journalist Sakina Elkayouhi over diversiteit

(03-11-2020) Sakina Elkayouhi is een Nederlands-Marokkaanse journaliste en communicatiewetenschapster. Op een koude herfstdag in 2011 verliet ze 't pittoreske Gooi voor de bruisende Europese hoofdstad.

 

De afgelopen jaren woonde en werkte ze in België (VUB, StampMedia, VRT, Gazet van Antwerpen). Sinds 2019 is ze weer terug te vinden in Nederland. Tot voor kort werkte ze als verslaggever/researcher bij de talkshow De Nieuwe Maan van de NPO. Naast koffie is haar grootste passie verhalen vertellen. Ze publiceert over media wijsheid, social influence(rs), diversiteit, jongeren en (populaire) cultuur.

 

Momenteel schrijft ze als freelance journalist/columnist voor Vlaamse en Nederlandse media. Daarnaast werkt ze als consultant met cultuur- en onderwijsinstellingen samen in het oplossen van vraagstukken op het gebied van communicatie, inclusie en mediawijsheid.


Ontdekken of jouw verhaal interessant is voor Sakina? Bekijk of beluister dan deze VIDM Medialunch.

Gevoelig thema aankaarten zonder strijd met Karim Amghar

(10-11-2020) "Als TV presentator / Programmamaker maak ik tv programma's waar ik impact mee wil maken. Ik wil verbinden en uitdagingen agenderen. In 2019 maakte ik 'Karim Pakt Zijn Kans' voor de NTR en in 2020 maakte ik #HetRamadanGevoel. Karim Pakt Zijn Kans gaat over kansenongelijkheid in het onderwijs. Super spannend, enorm waardevol en erg inspirerend. In het programma Het RamadanGevoel onderzoek ik hoe Moslims in Nederland de Ramadan doormaken in tijden van Corona, een programma voor IEDEREEN.

 

Met de programma's die ik nu maak en in de toekomst wil maken wil ik echt dingen veranderen en mensen dichter bij elkaar brengen. Soms is daar een kritische vraag voor nodig en soms een mooi verbindings... één ding wat zeker is... ik zal altijd met HART tv proberen te maken."

 

Naast TV presentator en programmamaker is Karim ook freelance columnist, senior docent Omgangskunde, Auteur van het boek Van Radicaal Naar Amicaal, sidekick op NPO Radio 1, gespreksleider en nog veel meer. De rode draad: gevoelige onderwerpen bespreekbaar maken. Kansen(on)gelijkheid, Onderwijs, Burgerschap, Radicalisering, Polarisatie, Diversiteit en Inclusie zijn stuk voor stuk thema's die hem aan het hart gaan.

 

Wil jij ook aandacht in de media voor een gevoelig onderwerp? Bekijk of beluister dan deze VIDM Medialunch. 

Rian van Heur, IT-vakblad AG Connect

(17-11-2020) Rian van Heur is content director bij AG Connect. “Wij zijn een IT-vakblad en onze doelgroep zijn mensen die werkzaam zijn in de IT-sector. Vooral beslissers of beïnvloeders in IT, veelal managers. We hebben ruimte voor experts die een verdiepend onderwerp voor onze doelgroep willen schrijven (zowel magazine en online), of op podia tijdens onze evenementen.

 

Voornamelijk gaat het om IT-thema’s. Andere thema’s die ook aan bod komen gaan over HR of management, maar wel altijd met een link naar IT of tech.”

 

Heb jij affiniteit en kennis van IT of tech en vraag jij je af of jouw verhaal interessant voor AG Connect zou kunnen zijn? En wil je weten hoe je de benadering van een vakblad aanpakt? Bekijk of beluister dan deze VIDM Medialunch.

Journalist Hanin Elza Ballan NRC, Brandpunt en het Noordhollands Dagblad

(24-11-2020) Freelance journalist Hanin Elza Ballan werkt bij de online redactie van NRC. Ook is ze freelancer bij o.a. Brandpunt+ (NPO), het Haarlems Dagblad en het Noordhollands Dagblad.

 

Hanin kaart graag maatschappelijke problemen aan door het delen van menselijke verhalen. Ze heeft een passie voor 'untold stories' en brengt deze graag aan het licht. Eerder deed ze werkervaring op bij de Volkskrant en regionale dagbladen.

Hanin hecht ook waarde aan het bestrijden van nepnieuws. Tijdens haar studie wijdde zij hier een educatieproject aan: ze gaf middelbare scholieren tips om fake news te herkennen.

Daarnaast werkte ze recentelijk aan een Nederlands-Arabische nieuwspodcast voor Arabischtalige nieuwkomers. Ook met als doel om desinformatie in coronatijd tegen te gaan.

 

Ontdekken of jouw expertise en verhaal interessant is voor de media waar Hanin voor werkt? Bekijk of beluister dan deze VIDM Medialunch.

Maaike Homan, Plv chef RTL Z

(01-12-2020) Maaike Homan is plaatsvervangend chef bij RTL Z. 
RTL Z biedt nieuws en inspiratie voor ondernemende mensen. Onderwerpen die voorbij komen zijn de economie, ondernemen, geldzaken, carrière, technologie en opinie.

 

Voordat Maaike de overstap maakte naar RTL Z werkte ze voor kranten (onder andere voor Trouw en Het Financieele Dagblad), tijdschriften en radio (bij BNR Nieuwsradio). Daarnaast was ze vijf jaar correspondent in Spanje.

 

Ontdekken of jouw expertise en verhaal interessant is voor  RTL Z? Bekijk of beluister dan deze VIDM Medialunch.

Mariska Vermeulen, freelance journalist Marie Claire, Glamour, Cosmopolitan, C, Viva

(08-12-2020) Mariska Vermeulen is freelance journalist met een fascinatie voor krachtige vrouwen. Haar missie: empowering women, one article at a time.

 

En dat doet ze door te schrijven over persoonlijke ontwikkeling, carrière en maatschappelijke issues voor o.a. Marie Claire, Glamour en &C. Daarnaast is ze freelance eindredacteur van Viva. 

 

Haar interesse in vrouwenzaken, persoonlijke ontwikkeling én andere culturen komen samen in haar eigen project Women of Europe. Hiervoor reist ze naar de Europese hoofdsteden om vrouwen reflecterende vragen te stellen over hun leven. Tijdens deze interviews komen op subtiele wijze interculturele verschillen én overeenkomsten tussen de vrouwen naar voren.
 

Ontdekken of jouw expertise en verhaal interessant zijn voor de media waar Mariska voor werkt? Bekijk of beluister dan deze VIDM Medialunch.

Connor Clerx, redacteur en presentator BNR

(15-12-2020) Connor Clerx is verslaggever en redacteur voor de programma's Zakendoen, Ochtendspits en Spitsuur. Hij maakte afgelopen jaar series over ondermeer ondernemerschap en mobiliteit. Voor BNR maakt hij ook podcastseries, zoals de Coronacast. 

Connor heeft extra interesse in tech, startups, innovatie, groei, energie en werkgeluk, politiek uit binnen- en buitenland. 

Ontdekken of jouw expertise en verhaal interessant zijn voor de media waar Connor voor werkt? Bekijk of beluister dan deze VIDM Medialunch.

Joke Heikens, freelance journalist Panorama, Katholiek Nieuwsblad, Nieuwsblad Transport, Eva Online

(22-12-2020) Joke Heikens is al meer dan twintig jaar freelance journalist. Ze schrijft over uiteenlopende onderwerpen, van bruiloften tot problemen bij de politie, van weldoeners tot transportmiddelen, van ondernemers tot kloosters, van sport tot politiek. Als het gaat over rechtvaardigheid, duurzaamheid en zingeving schrijft zij erover.

Haar belangrijkste opdrachtgevers zijn Panorama, Katholiek Nieuwsblad, Nieuwsblad Transport en Eva Online.

Ben je benieuwd of jouw verhaal interessant is voor Joke? Bekijk of beluister dan deze VIDM Medialunch met haar. 

Inloggen bij VIDM


Inloggen

Wachtwoord vergeten? Herstel hier je wachtwoord