1

Organisatie

Cultureel verbinder Natalja Macnack wint de Vrouw in de Media Award 2021 Utrecht

Ondernemer/cultureel verbinder Natalja Macnack uit Utrecht ontvangt de Vrouw in de Media Award 2021 voor Utrecht. Macnack heeft zich in 2021 volgens 33 procent van de stemmers het beste in de media geprofileerd. Ze wordt door de stemmers geroemd omdat ze iemand is die weet te verbinden, culturen dichter bij elkaar brengt en projecten hiervoor opzet. Auteur ‘Professional vanuit je hart’ Mascha Struijk uit Utrecht eindigde met 27 procent op de tweede plaats. Oprichter Miskraambegeleiding Nederland Miriam van Kreij uit Utrecht ontving 15 procent van de stemmen en werd daarmee derde. 

Over de winnares
Natalja Macnack zet zich met projecten in voor verbinding tussen diverse culturen. Met haar social media vaardigheden brengt ze culturen dichter bij elkaar en lanceert ze nieuwe concepten. Ze weet mensen ervan te overtuigen dat het anders kan met de juiste motivatie. Stemmers over haar: “Veelzijdige Natalja is een aanpakker. Ze staat altijd open voor nieuwe ervaringen en uitdagingen en stimuleert anderen dit ook te doen. Verbinden staat hierbij voorop. Ze is een topper.” De vorige Vrouw in de Media Award Utrecht (2019) won imker Sonne Copijn.


Regionale Vrouw in de Media Award
De regionale award is een onderdeel van de landelijke Vrouw in de Media Awards. De zichtbaarheid van vrouwelijke rolmodellen is immers net zo belangrijk in de lokale en regionale media. Op voordracht van journalisten en het publiek selecteerde vervolgens een jury van journalisten en de vorige prijswinnaar zes rolmodellen in de provincie Utrecht. De jury voor Utrecht bestaat uit Ruth Sival-Groenveld (juryvoorzitter), voorzitter Women’s Gathering Foundation, Mirjam de Witte, presentator RTV Utrecht en Josselin Gordijn,  journalist bij AD Utrechts Nieuwsblad.
Er kon tot en met donderdag 28 januari worden gestemd op www.vrouwindemedia.nl. Het publiek bepaalde met het uitbrengen van een stem wie van de genomineerden zich het beste heeft geprofileerd in de media. In totaal brachten 30.000 mensen hun stem uit.


Tekort vrouwelijke rolmodellen in de media
De initiatiefnemers Janneke van Heugten van Mediaplatform Vaker in de Media en Marga Miltenburg van Sprekersbureau ZijSpreekt zetten zich in voor het vergroten van de zichtbaarheid van vrouwelijke deskundigen in de media. Vrouwen zijn nog steeds ondervertegenwoordigd op de radio en televisie en in kranten en digitaal nieuws: slechts 26% van alle personen die in het nieuws voorkomen is vrouw. Dat laten de metingen van het Gender Media Monitoring Project 2020 (GMMP) zien. Vrouwen komen het vaakst voor in verhalen over sociale en juridische kwesties, en het minst in verhalen over misdaad en geweld. Als vrouwen in verhalen voorkomen, gaat het vaker om hun privéleven of hun rol in het gezin dan om hun (professionele) expertise. Vrouwen worden minder vaak geciteerd of gepresenteerd als experts dan mannen, slechts 23% van de mensen die in het nieuws als experts werden gepresenteerd, was vrouw.

Naast de regionale awards is er ook een landelijke Vrouw in de Media Award 2021 en een You Go Girl Award 2021. De winnaars hiervan worden tijdens een zoomevent op 7 februari om 20.00 uur bekendgemaakt.

Alle prijswinnaars ontvangen een beeld gemaakt door kunstenares Ellen Buchwaldt. De Vrouw in de Media Award 2021 wordt sinds 2009 uitgereikt en is een initiatief van Mediaplatform Vaker in de Media en Sprekersbureau ZijSpreekt.

*) http://youcantbewhatyoucantsee.com/#Reports

De Vrouw in de Media Award is een initiatief van Mediaplatform Vaker in de Media en Sprekersbureau ZijSpreekt. Met de award willen de organisatoren vrouwelijke experts en rolmodellen aanmoedigen om zichtbaar in de media te zijn en redacties aanmoedigen om hen vaker dat podium te bieden. Voor de nominaties van de regionale VIDM-award werd door een regionale jury gekeken naar aanwezigheid in de regionale media en/of naar rolmodellen die al wel in de landelijke of vakmedia komen, maar vaker op de radar van de regionale media mogen zijn. 

Inloggen bij VIDM


Inloggen

Wachtwoord vergeten? Herstel hier je wachtwoord