1

Aandeel experts m/v in de media

Mirjam Kaijer, journalist en oud-verpleegkundige, wint de Vrouw in de Media Award 2022

Diversiteit en inclusie-expert Chanel Matil Lodik ontvangt de You Go Girl Award 2022

Journalist, columnist en oud-verpleegkundige Mirjam Kaijer is de winnaar van de veertiende landelijke Vrouw in de Media Award 2022. Zij was samen met de andere elf regionale Award winnaars genomineerd voor deze landelijke prijs. Ze schreef het boek Ik ben geen man en ze richtte Voices for Women op waarmee ze aandacht vraagt voor meer onderzoek naar de man-vrouwverschillen in de zorg.

De inspiratie/aanmoedigingsprijs You Go Girl Award 2022 is voor expert diversiteit & inclusie Chanel Matil Lodik die met haar Antiracismehandboek en platform Meer Kleur in de Media een consistente boodschap over racisme in de diverse media uitdraagt. Kaijer en Lodik kregen de awards virtueel via een online-event uitgereikt. De Vrouw in de Media Awards zijn een initiatief van expertdatabase Vaker in de Media en Sprekersbureau ZijSpreekt. Met de awards willen de organisatoren vrouwelijke experts en rolmodellen aanmoedigen om zichtbaar in de media te zijn en redacties aanmoedigen om hen vaker dat podium te bieden. 45.000 mensen brachten in de maand januari hun stem uit.  

Man-vrouwverschillen in de zorg
Mirjam Kaijer, onlangs winnaar van de regionale Vrouw in de Media Award provincie Noord-Holland, was één van de twaalf genomineerde vrouwelijke deskundigen voor de landelijke award die zich in 2022 in de media heeft geprofileerd.  Samen met sociaal dienstverlener en columnist Emine Ugur (winnaar provincie Zuid-Holland) en rappende psycholoog Daisy Veenstra (winnaar provincie Groningen) kreeg ze de meeste stemmen.

De jury koos unaniem voor Kaijer, omdat ze een boodschap van belang heeft en die op een enthousiaste en vasthoudende wijze uitdraagt. Ze treedt naar voren als een krachtige ambassadeur voor een urgent doel. Haar expertise vertaalt ze naar verschillende vormen, soms serieus dan weer creatief. Ze laat geen platform of podium onbenut. Ze weet een snaar te raken en stelt een probleem aan de orde dat de helft van Nederland direct raakt. Meer kennis en onderzoek is nodig, zodat vrouwen met klachten voortaan altijd serieus worden genomen en de medische zorg krijgen die ze verdienen. Uiteindelijk is dit ook in het belang van mannen en van de maatschappij als geheel. De stemmers: ‘Ze is een fantastisch boegbeeld en geeft vrouwen een stem’.

Winnaar inspiratie/aanmoedigingsprijs You Go Girl
De You Go Girl is een inspiratie/aanmoedigingsprijs voor vrouwelijke rolmodellen die in 2022 zichtbaar in de media zijn geweest. Expert diversiteit & Inclusie Chanel Matil Lodik was één van de elf genomineerde vrouwelijke experts. Na sluiting van de stembus, eind januari, had zij samen met adviseur en raadgever armoede Stella de Swart en expert ongewenst gedrag aanpakken Henriette Wijnen, de meeste stemmen. De jury koos unaniem voor Lodik omdat zij in 2022 de landelijke en sociale media wist te bereiken met haar missie. Ze zegt wat velen voelen en denken en deelt o.a. met haar Antiracismehandboek veel kennis op het gebied van inclusie en racisme. Ze biedt handreikingen aan. Ze wordt door de stemmers gezien als ‘een uitstekende ambassadeur. Haar platform is educatief, inspirerend en het gezicht voor vrouwen van kleur. Ze is onze koningin inclusiviteit’, aldus de stemmers.  

Over de Vrouw in de Media Awards
Naast de landelijke Vrouw in de Media Award is er ook een Vrouw in de Media winnaar per provincie. ‘De zichtbaarheid van vrouwelijke rolmodellen is immers net zo belangrijk in de regionale media’, aldus de organisatoren. Op voordracht van journalisten en het publiek zijn de nominaties door provinciale jury’s geselecteerd. Na de bekendmaking van de regionale winnaars werd de stembus op www.vrouwindemedia.nl wederom geopend voor de landelijke en de You Go Girl Award. De landelijke jury van journalisten Maria Punch (stemcoach, presentatietrainer BNR-radio en voorzitter van de jury), Ann-Lynn Hamelink (eindredacteur/presentatrice RTL-Z) en Afke Boven (presentatrice NOS-Journaal), maakte vervolgens de keuze uit de drie experts die de meeste stemmen kregen.

Eerdere winnaressen
Het is de veertiende keer dat de Vrouw in de Media Award is uitgereikt. Eerder ging de landelijke award naar Joyce Sylvester (2021), Marieke Blom, hoofdeconoom ING (2020), Iva Bicanic, landelijk coördinator Centrum Seksueel Geweld (2019), Janneke Wittekoek, cardioloog en directeur van de Heartlife kliniek (2018), Annemarie Heite, woordvoerder aardbevingsproblematiek Groningen (2017), atleet Daphne Schippers (2016), longarts Wanda de Kanter (2015 en 2014), dressuurrijder en zakenvrouw Anky van Grunsven (2013), directeur Stichting Vluchteling Tineke Ceelen (2012), Arabist Petra Stienen (2011), de politici Femke Halsema (2010) en Neelie Kroes (2009). 

Over de You Go Girl Award en jury
De You Go Girl Award is voor vrouwelijke deskundigen die effectieve stappen hebben gezet om in hun vak zichtbaarder te worden in de – ook regionale – media, radio, tv, in kranten, tijdschriften, social media. De eerdergenoemde jury heeft een keuze gemaakt uit de drie experts die de meeste stemmen kregen. Hierbij hebben zij gekeken naar de brede aanwezigheid in de media, interviews, impact, inspiratie en uitstraling, diversiteit en groeipotentie. De You Go Girl Award is voor de negende keer uitgereikt. Vorig jaar ging de inspiratie/aanmoedigingsprijs naar programmamaker/presentatrice Eva Eikhout.

Alle prijswinnaars ontvingen een beeld gemaakt door kunstenares Ellen Buchwaldt. De landelijke prijzen zijn op maandag 6 februari 2022 bekendgemaakt tijdens een Zoomevent met genomineerden, vorige prijswinnaars en publiek. De regionale prijzen zijn eerder in de week van 17 januari 2022 in de provincies uitgereikt in uitzendingen van regionale omroepen.

De uitreiking is terug te kijken via Facebook Video
Zie ook het verslag op ZijSpreekt.nl 

De initiatiefnemers Janneke van Heugten van expertdatabase Vaker in de Media en Marga Miltenburg van Sprekersbureau ZijSpreekt zetten zich in voor het vergroten van de zichtbaarheid van vrouwelijke deskundigen in de media. Vrouwen zijn nog steeds ondervertegenwoordigd op de radio en televisie en in kranten en digitaal nieuws. In 2015 was het percentage vrouwen dat als expert in de media verscheen slechts 12%.

Dat is gestegen naar 28,3% in 2019. Vanaf dat moment blijft een verdere stijging echter uit. In 2021 lag het percentage vrouwen dat als expert aan het woord kwam namelijk op 26,7%.

Inloggen bij VIDM


Inloggen

Wachtwoord vergeten? Herstel hier je wachtwoord