1

Organisatie

Infectieziekten epidemioloog Alma Tostmann wint de Vrouw in de Media Award 2021 Gelderland

Alma Tostmann, infectieziekten epidemioloog Radboudumc Nijmegen ontvangt de Vrouw in de Media Award 2021 voor Gelderland. Tostmann heeft zich in 2021 volgens 36 procent van de stemmers het beste in de media geprofileerd. Volgens de stemmers is ze een fantastisch epidemioloog en geweldige wetenschapscommunicator. Docent ‘Nederlands als tweede taal’ Bernadette Hakken brengt onder haar geuzennaam Het Peukenmeisje de milieuvervuiling door peuken onder de aandacht. Zij eindigde met 22 procent op de tweede plaats. Arbeidshygiënist en hoger veiligheidskundige Tamara Onos ontving 21 procent van de stemmen en werd daarmee derde.

Over de winnares
Infectieziekten epidemioloog Alma Tostmann wordt door de stemmers geroemd om haar optredens in de media. Ze is altijd duidelijk op radio en tv, maar vooral ook haar dagelijkse duiding rondom covid op Twitter wordt gewaardeerd. “Ze heeft een heldere stem in tijden waarin er veel ruis is op de lijn. Ze weet als geen ander het veld te overzien en maatregelen en ontwikkelingen kritisch en constructief te duiden”, aldus een van de stemmers. De vorige Vrouw in de Media Award Gelderland (2019) won voorzitter Producenten Organisatie Varkenshouders Linda Janssen-Verriet uit Erlecom.

Regionale Vrouw in de Media Award
De regionale award is een onderdeel van de landelijke Vrouw in de Media Awards. De zichtbaarheid van vrouwelijke rolmodellen is net zo belangrijk in de lokale en regionale media, vindt de organisatie. Op voordracht van journalisten en het publiek selecteerde een jury vervolgens vijf rolmodellen in de provincie Gelderland. De jury voor Gelderland bestond uit Heske Groenendaal (juryvoorzitter), directeur Metaglas, Winnares Vrouw in de Media Award 2016 Gelderland, Lisa Mooijman, freelance journalist en Annemieke Schakelaar, presentator Omroep Gelderland. Het publiek bepaalde met het uitbrengen van een stem wie van de genomineerden zich het beste heeft geprofileerd in de media. In totaal brachten 30.000 mensen op www.vrouwindemedia.nl hun stem uit.

Tekort vrouwelijke rolmodellen in de media
De initiatiefnemers Janneke van Heugten van Mediaplatform Vaker in de Media en Marga Miltenburg van Sprekersbureau ZijSpreekt zetten zich in voor het vergroten van de zichtbaarheid van vrouwelijke deskundigen in de media. Vrouwen zijn nog steeds ondervertegenwoordigd op de radio en televisie en in kranten en digitaal nieuws: slechts 26% van alle personen die in het nieuws voorkomen is vrouw. Dat laten de metingen van het Gender Media Monitoring Project 2020 (GMMP) zien. Vrouwen komen het vaakst voor in verhalen over sociale en juridische kwesties, en het minst in verhalen over misdaad en geweld. Als vrouwen in verhalen voorkomen, gaat het vaker om hun privéleven of hun rol in het gezin dan om hun (professionele) expertise. Vrouwen worden minder vaak geciteerd of gepresenteerd als experts dan mannen, slechts 23% van de mensen die in het nieuws als experts werden gepresenteerd, was vrouw.

Naast de regionale awards is er ook een landelijke Vrouw in de Media Award 2021 en een You Go Girl Award 2021. De winnaars hiervan worden tijdens een zoomevent op 7 februari om 20.00 uur bekendgemaakt.

Alle prijswinnaars ontvangen een beeld gemaakt door kunstenares Ellen Buchwaldt. De Vrouw in de Media Award 2021 wordt sinds 2009 uitgereikt en is een initiatief van Mediaplatform Vaker in de Media en Sprekersbureau ZijSpreekt.

*) http://youcantbewhatyoucantsee.com/#Reports

De Vrouw in de Media Award is een initiatief van Mediaplatform Vaker in de Media en Sprekersbureau ZijSpreekt. Met de award willen de organisatoren vrouwelijke experts en rolmodellen aanmoedigen om zichtbaar in de media te zijn en redacties aanmoedigen om hen vaker dat podium te bieden. Voor de nominaties van de regionale VIDM-award werd door een regionale jury gekeken naar aanwezigheid in de regionale media en/of naar rolmodellen die al wel in de landelijke of vakmedia komen, maar vaker op de radar van de regionale media mogen zijn. 

Inloggen bij VIDM


Inloggen

Wachtwoord vergeten? Herstel hier je wachtwoord