1

Organisatie

Operatieassistente chirurgie en tolk Ihssan Oulkadi wint de Vrouw in de Media Award 2021 Limburg

Operatieassistente chirurgie en tolk Ihssan Oulkadi uit Dilsen ontvangt de Vrouw in de Media Award 2021 voor Limburg. Oulkadi heeft zich in 2021 volgens 50 procent van de stemmers het beste in de media geprofileerd. Ze wordt door de stemmers gezien als een bruggenbouwer en belangrijke spreekbuis voor met name de Marokkaanse gemeenschap in Limburg. Ze heeft mensen weten te motiveren om rondom vaccinatie tot een juiste beslissing te komen. Nadya Abou Salman, sportconsulent Blerick, bewoonster van de buurt Vastenavondkamp en actief binnen de allochtone gemeenschap,  eindigde met 24 procent op de tweede plaats. Helen Mertens uit Geleen, bestuursvoorzitter van het Maastricht UMC+ en tevens voorzitter van het ROAZ Limburg (Regionaal Overleg Acute Zorgketen) ontving 17 procent van de stemmen en werd daarmee derde.

Over de winnares
Ihssan Oulkadi is operatieassistente chirurgie en tolk. Ze duwt cultuurbarrières omver en zet zich in om de zorg zo efficiënt mogelijk te laten verlopen. Volgens de stemmers is ze duidelijk, gedreven en makkelijk benaderbaar en ze complimenteren haar voor haar optredens in de media. “Knap om zo gemotiveerd te zijn dat je je eigen angsten om zonder enige ervaring in de media te komen opzij zet”, aldus een van de stemmers. De vorige Vrouw in de Media Award Limburg (2019) won Christine van Basten, burgemeester van Beek.

Regionale Vrouw in de Media Award
De regionale award is een onderdeel van de landelijke Vrouw in de Media Awards. De zichtbaarheid van vrouwelijke rolmodellen is net zo belangrijk in de lokale en regionale media, vindt de organisatie. Op voordracht van journalisten en het publiek selecteerde een jury vervolgens vijf rolmodellen in de provincie Limburg. De jury voor Limburg bestaat uit Ingeborg Dijkstra-Verbeek (juryvoorzitter), pedagoog en vorig jaar genomineerd voor de landelijke Vrouw in de Media Award , Judith Janssen, journalist De Limburger en Suna Soysuren, journalist L1/1Limburg. Er kon tot en met donderdag 28 januari worden gestemd.  Het publiek bepaalde met het uitbrengen van een stem wie van de genomineerden zich het beste heeft geprofileerd in de media. In totaal brachten 30.000 mensen op www.vrouwindemedia.nl hun stem uit.

Tekort vrouwelijke rolmodellen in de media
De initiatiefnemers Janneke van Heugten van Mediaplatform Vaker in de Media en Marga Miltenburg van Sprekersbureau ZijSpreekt zetten zich in voor het vergroten van de zichtbaarheid van vrouwelijke deskundigen in de media. Vrouwen zijn nog steeds ondervertegenwoordigd op de radio en televisie en in kranten en digitaal nieuws: slechts 26% van alle personen die in het nieuws voorkomen is vrouw. Dat laten de metingen van het Gender Media Monitoring Project 2020 (GMMP) zien. Vrouwen komen het vaakst voor in verhalen over sociale en juridische kwesties, en het minst in verhalen over misdaad en geweld. Als vrouwen in verhalen voorkomen, gaat het vaker om hun privéleven of hun rol in het gezin dan om hun (professionele) expertise. Vrouwen worden minder vaak geciteerd of gepresenteerd als experts dan mannen, slechts 23% van de mensen die in het nieuws als experts werden gepresenteerd, was vrouw.

Naast de regionale awards is er ook een landelijke Vrouw in de Media Award 2021 en een You Go Girl Award 2021. De winnaars hiervan worden tijdens een zoomevent op 7 februari om 20.00 uur bekendgemaakt.

Alle prijswinnaars ontvangen een beeld gemaakt door kunstenares Ellen Buchwaldt. De Vrouw in de Media Award 2021 wordt sinds 2009 uitgereikt en is een initiatief van Mediaplatform Vaker in de Media en Sprekersbureau ZijSpreekt.

*) http://youcantbewhatyoucantsee.com/#Reports

De Vrouw in de Media Award is een initiatief van Mediaplatform Vaker in de Media en Sprekersbureau ZijSpreekt. Met de award willen de organisatoren vrouwelijke experts en rolmodellen aanmoedigen om zichtbaar in de media te zijn en redacties aanmoedigen om hen vaker dat podium te bieden. Voor de nominaties van de regionale VIDM-award werd door een regionale jury gekeken naar aanwezigheid in de regionale media en/of naar rolmodellen die al wel in de landelijke of vakmedia komen, maar vaker op de radar van de regionale media mogen zijn. 

Inloggen bij VIDM


Inloggen

Wachtwoord vergeten? Herstel hier je wachtwoord