1

Organisatie

IC verpleegkundige en voorzitter van V&VN Intensive care wint de Vrouw in de Media Award 2021 Noord-Brabant

IC verpleegkundige en voorzitter van V&VN Intensive care Rowan Marijnissen uit Etten-Leur ontvangt de Vrouw in de Media Award 2021 voor Noord-Brabant. Marijnissen heeft zich in 2021 volgens 58 procent van de stemmers het beste in de media geprofileerd. Ze wordt door de stemmers gezien als een belangrijke spreekbuis voor houdbaarheid van de zorg. Iemand die veel heeft gedaan voor het vak van verpleegkundige en de intensive care in het bijzonder. Directeur GGD Brabant-Zuidoost Ellis Jeurissen uit Eindhoven, eindigde met 22 procent op de tweede plaats. Wethouder bestaanszekerheid en arbeidsparticipatie gemeente Tilburg Esmah Lahlah ontving 15 procent van de stemmen en werd daarmee derde.

Over de winnares
Rowan Marijnissen is IC verpleegkundige en voorzitter van V&VN Intensive care. Ze spreekt zich uit over het opschalen van ic-capaciteit, het opleiden van verpleegkundigen, de kwaliteit van (ic)zorg en de structurele veranderingen die nodig zijn om verpleegkundigen voor het vak te behouden. Volgens de stemmers is ze een rots in de branding voor alle IC verpleegkundigen, een doorzetter, een topper in haar vak en hebben haar optredens op televisie hen overtuigd om op haar te stemmen. “Een sterke vrouw die verpleegkundigen een stem geeft in een voor hen ongelooflijk moeilijke tijd”, aldus een van de stemmers. De vorige Vrouw in de Media Award Limburg (2019) won Boegbeeld Autisme Zjos Dekker uit Heesch.

Regionale Vrouw in de Media Award
De regionale award is een onderdeel van de landelijke Vrouw in de Media Awards. De zichtbaarheid van vrouwelijke rolmodellen is net zo belangrijk in de lokale en regionale media, vindt de organisatie. Op voordracht van journalisten en het publiek selecteerde een jury vervolgens vier rolmodellen in de provincie Noord-Brabant. De jury voor Noord-Brabant bestaat uit Karin Raes (juryvoorzitter), auteur en deskundig op gebied van toptalenten, specialisme Diversity & Inclusion, Cindy de Koning, presentator Omroep Brabant en NOS journaal Regio en Sylvia van de Ven-Molendijk, verslaggever Brabants Dagblad. Er kon tot en met donderdag 28 januari worden gestemd.  Het publiek bepaalde met het uitbrengen van een stem wie van de genomineerden zich het beste heeft geprofileerd in de media. In totaal brachten 30.000 mensen op www.vrouwindemedia.nl hun stem uit.

Tekort vrouwelijke rolmodellen in de media
De initiatiefnemers Janneke van Heugten van Mediaplatform Vaker in de Media en Marga Miltenburg van Sprekersbureau ZijSpreekt zetten zich in voor het vergroten van de zichtbaarheid van vrouwelijke deskundigen in de media. Vrouwen zijn nog steeds ondervertegenwoordigd op de radio en televisie en in kranten en digitaal nieuws: slechts 26% van alle personen die in het nieuws voorkomen is vrouw. Dat laten de metingen van het Gender Media Monitoring Project 2020 (GMMP) zien. Vrouwen komen het vaakst voor in verhalen over sociale en juridische kwesties, en het minst in verhalen over misdaad en geweld. Als vrouwen in verhalen voorkomen, gaat het vaker om hun privéleven of hun rol in het gezin dan om hun (professionele) expertise. Vrouwen worden minder vaak geciteerd of gepresenteerd als experts dan mannen, slechts 23% van de mensen die in het nieuws als experts werden gepresenteerd, was vrouw.

Naast de regionale awards is er ook een landelijke Vrouw in de Media Award 2021 en een You Go Girl Award 2021. De winnaars hiervan worden tijdens een zoomevent op 7 februari om 20.00 uur bekendgemaakt.

Alle prijswinnaars ontvangen een beeld gemaakt door kunstenares Ellen Buchwaldt. De Vrouw in de Media Award 2021 wordt sinds 2009 uitgereikt en is een initiatief van Mediaplatform Vaker in de Media en Sprekersbureau ZijSpreekt.

*) http://youcantbewhatyoucantsee.com/#Reports

De Vrouw in de Media Award is een initiatief van Mediaplatform Vaker in de Media en Sprekersbureau ZijSpreekt. Met de award willen de organisatoren vrouwelijke experts en rolmodellen aanmoedigen om zichtbaar in de media te zijn en redacties aanmoedigen om hen vaker dat podium te bieden. Voor de nominaties van de regionale VIDM-award werd door een regionale jury gekeken naar aanwezigheid in de regionale media en/of naar rolmodellen die al wel in de landelijke of vakmedia komen, maar vaker op de radar van de regionale media mogen zijn. 

Inloggen bij VIDM


Inloggen

Wachtwoord vergeten? Herstel hier je wachtwoord