1

Organisatie

Artistiek directeur Wilminktheater wint de Vrouw in de Media Award 2021 Overijssel

Artistiek directeur Wilminktheater Simone Kratz uit Enschede ontvangt de Vrouw in de Media Award 2021 voor Overijssel. Kratz heeft zich in 2021 volgens 31 procent van de stemmers het beste in de media geprofileerd. Ze wordt door de stemmers geroemd  als een inspirerende vakvrouw met een groot hart voor theater, onvermoeibaar creatief en altijd op zoek naar vernieuwing. Hennie de Haan uit Albergen, tot medio dit jaar voorzitter van de Nederlandse Vakbond voor Pluimveehouders (NVP),  eindigde met 30 procent op de tweede plaats. Directeur Publieke Gezondheid, GGD/GHOR Twente, Samantha Dinsbach uit Enschede ontving 29 procent van de stemmen en werd daarmee derde.

Over de winnares
Simone Kratz is als artistiek directeur voor het Wilminktheater verantwoordelijk voor de programmering van 5 zalen, 400 voorstellingen per jaar. Daarnaast is ze ook adviseur voor het fonds voor podiumkunsten en praat ze mee met de Raad voor Cultuur over de toekomst van de podiumkunsten. Hoewel de cultuursector het zwaar heeft door de coronamaatregelen houdt ze de schouders eronder en weet ze anderen met het goede voorbeeld te motiveren datzelfde te doen. Kratz weet volgens de stemmers hoe belangrijk zichtbaarheid is. “Simone is een krachtige vrouw die haar mening goed kan uiten en onderbouwen, die niet snel achteruitdeinst voor een uitdaging en boven alles rust uitstraalt. Een mooi voorbeeld voor veel jonge vrouwen in hetzelfde vakgebied”, aldus een van de stemmers. De vorige Vrouw in de Media Award Overijssel (2019) won boerendochter Anna Grootentraast die dat jaar op het Malieveld het sentiment van veel mensen in de agrarische sector verwoordde.

Regionale Vrouw in de Media Award
De regionale award is een onderdeel van de landelijke Vrouw in de Media Awards. De zichtbaarheid van vrouwelijke rolmodellen is net zo belangrijk in de lokale en regionale media, vindt de organisatie. Op voordracht van journalisten en het publiek selecteerde vervolgens een jury vier rolmodellen in de provincie Overijssel. De jury voor Overijssel bestaat uit Inga Tjapkes (juryvoorzitter), presentator, programmamaker RTV Oost, Anna Grotentraast, winnares Vrouw in de Media Award 2019 Overijssel, Corine Engelbarts, journalist Stentor/DPG en Fieke van den Esschert, regiocoördinator RTV Oost. Er kon tot en met donderdag 28 januari worden gestemd.  Het publiek bepaalde met het uitbrengen van een stem wie van de genomineerden zich het beste heeft geprofileerd in de media. In totaal brachten 30.000 mensen op www.vrouwindemedia.nl hun stem uit.

Tekort vrouwelijke rolmodellen in de media
De initiatiefnemers Janneke van Heugten van Mediaplatform Vaker in de Media en Marga Miltenburg van Sprekersbureau ZijSpreekt zetten zich in voor het vergroten van de zichtbaarheid van vrouwelijke deskundigen in de media. Vrouwen zijn nog steeds ondervertegenwoordigd op de radio en televisie en in kranten en digitaal nieuws: slechts 26% van alle personen die in het nieuws voorkomen is vrouw. Dat laten de metingen van het Gender Media Monitoring Project 2020 (GMMP) zien. Vrouwen komen het vaakst voor in verhalen over sociale en juridische kwesties, en het minst in verhalen over misdaad en geweld. Als vrouwen in verhalen voorkomen, gaat het vaker om hun privéleven of hun rol in het gezin dan om hun (professionele) expertise. Vrouwen worden minder vaak geciteerd of gepresenteerd als experts dan mannen, slechts 23% van de mensen die in het nieuws als experts werden gepresenteerd, was vrouw.

Naast de regionale awards is er ook een landelijke Vrouw in de Media Award 2021 en een You Go Girl Award 2021. De winnaars hiervan worden tijdens een zoomevent op 7 februari om 20.00 uur bekendgemaakt.

Alle prijswinnaars ontvangen een beeld gemaakt door kunstenares Ellen Buchwaldt. De Vrouw in de Media Award 2021 wordt sinds 2009 uitgereikt en is een initiatief van Mediaplatform Vaker in de Media en Sprekersbureau ZijSpreekt.

*) http://youcantbewhatyoucantsee.com/#Reports

De Vrouw in de Media Award is een initiatief van Mediaplatform Vaker in de Media en Sprekersbureau ZijSpreekt. Met de award willen de organisatoren vrouwelijke experts en rolmodellen aanmoedigen om zichtbaar in de media te zijn en redacties aanmoedigen om hen vaker dat podium te bieden. Voor de nominaties van de regionale VIDM-award werd door een regionale jury gekeken naar aanwezigheid in de regionale media en/of naar rolmodellen die al wel in de landelijke of vakmedia komen, maar vaker op de radar van de regionale media mogen zijn. 

Inloggen bij VIDM


Inloggen

Wachtwoord vergeten? Herstel hier je wachtwoord