1

Vrouw in de Media Awards

Persbericht en beeldmateriaal

Winnaars bekend!

Iva Bicanic en Sofie van de Waart winnaars van de Vrouw in de Media Awards
Onderzoek: Aandeel vrouwelijke talkshowgasten gedaald

Hoogbegaafdheidsspecialist en onderwijscolumnist Sofie van de Waart is de winnaar van de vijftiende landelijke Vrouw in de Media Award 2023. Zij was samen met de andere elf regionale Award winnaars genomineerd voor deze landelijke prijs. Ze is te zien in de documentaire De utopie van Sofie met aandacht voor haar missie: ieder kind naar school en kansengelijkheid in het onderwijs. 

De Oeuvre-Award, een nieuwe prijs voor vrouwelijke experts die jarenlang hun kennis in de media delen, is voor Iva Bicanic, landelijk coördinator Centrum Seksueel Geweld voor haar consistente boodschap over de behandeling van slachtoffers van seksueel misbruik. 

Van de Waart en Bicanic kregen de awards overhandigd tijdens een uitverkocht event in Beeld en Geluid in Hilversum. De Vrouw in de Media Awards zijn een initiatief van expertdatabase Vaker in de Media en Sprekersbureau ZijSpreekt. Met de awards willen de organisatoren vrouwelijke experts en rolmodellen aanmoedigen om zichtbaar in de media te zijn en redacties aanmoedigen om hen vaker dat podium te bieden. 48.000 mensen brachten in de maand februari hun stem uit.  

Graag naam fotograaf vermelden bij gebruik van foto's uitreiking (Dropboxmap)

DOWNLOAD VOLLEDIG PERSBERICHT

De cijfers

Nieuwsitems (dagbladen, NU.nl, journaals)
  
•    Van alle mensen die in een expertrol in nieuwsitems staan, is 26 procent vrouw. Het heeft 30 jaar gekost om van 12 naar 26 (25,5) procent te komen.
 •    Van alle mensen in nieuwsitems is 31 procent vrouw.
•    Van alle politici in nieuwsitems is 29 procent vrouw. 
•    Van alle zakenmensen (directeuren, ondernemers, financieel experts, economen, managers) is 23 procent vrouw.
•    Van alle advocaten en andere legal experts is 9 procent vrouw.
•    Op 31 procent van de foto’s staat een vrouw.

Talkshows

•    Van alle talkshowgasten is 34 procent vrouw. In 2020 was dat 36 procent (bron). 
•    Sophie & Jeroen steken met 47 procent ver boven de andere talkshows uit. 
•    Op1 is van 37 procent in het vorig seizoen (bron: Commissariaat voor de Media) teruggezakt naar 29 procent. 
•    Van alle talkshowgasten schoven 143 in de rol van expert of woordvoerder aan, 34 procent van hen is vrouw. 
•    Bij Humberto lag het percentage vrouwelijke experts op 22 procent en bij Vandaag Inside op 7 procent.  
•    Van alle politici die aanschoven is 19 procent vrouw.
•    Hoe ouder de vrouw, hoe minder in beeld.

Rapport downloaden Vaker in de Media, onderzoek naar de representatie van vrouwen in nieuwsberichten en talkshows

De organisatie

De initiatiefnemers Janneke van Heugten van expertdatabase Vaker in de Media en Marga Miltenburg van sprekersbureau ZijSpreekt zetten zich in voor het vergroten van de zichtbaarheid van vrouwelijke deskundigen in de media.

Met de award willen de organisatoren vrouwelijke experts en rolmodellen aanmoedigen om zichtbaar in de media te zijn en redacties aanmoedigen om hen vaker dat podium te bieden. 

De uitslag van vorig jaar

Journalist, columnist en oud-verpleegkundige Mirjam Kaijer won de landelijke Vrouw in de Media Award 2022. Eerder ging de landelijke award naar Joyce Sylvester, substituut Ombudsman (2021), Marieke Blom, hoofdeconoom ING Nederland (2020), Iva Bicanic, coördinator Centrum Seksueel Geweld (2019), Janneke Wittekoek, cardioloog en directeur van de Heartlife kliniek (2018), Annemarie Heite, woordvoerder aardbevingsproblematiek Groningen (2017), atleet Daphne Schippers (2016), longarts Wanda de Kanter (2015 en 2014), dressuurrijder en zakenvrouw Anky van Grunsven (2013), directeur Stichting Vluchteling Tineke Ceelen (2012), Arabist Petra Stienen (2011), de politici Femke Halsema (2010) en Neelie Kroes (2009).

De inspiratie/aanmoedigingsprijs You Go Girl Award 2022 ging naar expert diversiteit & inclusie Chanel Matil Lodik.

Proces Awards

Tot 20 december 2023 kon er door journalisten en het publiek genomineerd worden voor de regionale Vrouw in de Media Awards. Per provincie maakte een regionale jury een selectie waar vervolgens tot en met 14 februari 2024 op gestemd kon worden. De regionale jury besliste uit de drie namen met de meeste stemmen wie de Vrouw in de Media Award voor de provincie won. 

De winnaars van de twaalf regionale awards dingen nu mee voor de landelijke award. Daarnaast zijn er twaalf genomineerden voor de Oeuvre Award die de laatste tien tot vijftien jaar een rolmodel zijn geweest, door regelmatig en op indrukwekkende wijze in de media te zijn verschenen. 

Het publiek kan stemmen op de twee keer twaalf gezichtsbepalende vrouwelijke deskundigen die zich volgens hen het best hebben geprofileerd in de media.

Een jury van drie journalisten heeft bij de nominaties voor de Oeuvre-Award gekeken naar experts die zichtbaar in beeld waren bij de actuele thema’s die de boventoon voerden in het afgelopen tien tot vijftien jaar. Bij de keuze om hen te nomineren is gekeken naar hun aanwezigheid in de landelijke media, hoe ze hun expertise deelden in talkshows, geschreven pers en social media. 

Tot en met 1 maart kan er gestemd worden. De winnaars worden op vrijdag 8 maart bekend gemaakt tijdens een informatieve en feestelijke middag in Instituut Beeld en Geluid in Hilversum.  
 

Inloggen bij VIDM


Inloggen

Wachtwoord vergeten? Herstel hier je wachtwoord