1

Organisatie

Directeur Kinderopvang Zeeuws-Vlaanderen Rianne Vons wint de Vrouw in de Media Award 2021 Zeeland

Directeur Kinderopvang Zeeuws-Vlaanderen Rianne Vos uit Hulst ontvangt de Vrouw in de Media Award 2021 voor Zeeland. Vos heeft zich in 2021 volgens 45 procent van de stemmers het beste in de media geprofileerd. De stemmers kiezen voor haar omdat ze bescheidenheid en een gedreven enthousiasme combineert om haar doel te bereiken en met haar inzet voor brede maatschappelijke ontwikkelingen het Zeeuwse en landelijke belang dient. Ondernemer/creatieve duizendpoot Sawinah Roctus uit Zuidzande eindigde met 23 procent op de tweede plaats. Tweede Kamerlid voor het CDA Joba van den Berg uit Goes ontving 14 procent van de stemmen en werd daarmee derde.

Over de winnares
Rianne Vos pleit als directeur Kinderopvang Zeeuws-Vlaanderen voor gratis kinderopvang en zet zich via ZorgSaam in voor duurzame initiatieven en thema’s die de kwaliteit van zorg en het welzijn verbeteren van de betrokkenen. Stemmers over haar: “Ze zet zich breed in voor de maatschappij met beide initiatieven. Legt de focus op ontwikkeling van kinderen maar ook op welzijn en vitaliteit voor iedereen. Ze is een doorpakker, positief en ziet kansen en heeft een duidelijke visie op kinderopvang en de kwaliteit van de zorg. Een topbestuurder en samenwerker.” De vorige Vrouw in de Media Award Noord-Holland (2019) won Sandra de Blaeij, initiatiefnemer van KleinePorties.


Regionale Vrouw in de Media Award
De regionale award is een onderdeel van de landelijke Vrouw in de Media Awards. De zichtbaarheid van vrouwelijke rolmodellen is immers net zo belangrijk in de lokale en regionale media. Op voordracht van journalisten en het publiek selecteerde vervolgens een jury van journalisten en de vorige prijswinnaar vijf rolmodellen in de provincie Zeeland. De jury bestaat uit de vorige prijswinnares Sandra de Blaeij (juryvoorzitter), Jolanda Santbergen, samensteller achtergrondprogramma's Omroep Zeeland en Ondine van der Vleuten, algemeen verslaggever bij Provinciale Zeeuwse Courant. Er kon tot en met donderdag 28 januari worden gestemd op www.vrouwindemedia.nl. Het publiek bepaalde met het uitbrengen van een stem wie van de genomineerden zich het beste heeft geprofileerd in de media. In totaal brachten 30.000 mensen hun stem uit.


Tekort vrouwelijke rolmodellen in de media
De initiatiefnemers Janneke van Heugten van Mediaplatform Vaker in de Media en Marga Miltenburg van Sprekersbureau ZijSpreekt zetten zich in voor het vergroten van de zichtbaarheid van vrouwelijke deskundigen in de media. Vrouwen zijn nog steeds ondervertegenwoordigd op de radio en televisie en in kranten en digitaal nieuws: slechts 26% van alle personen die in het nieuws voorkomen is vrouw. Dat laten de metingen van het Gender Media Monitoring Project 2020 (GMMP) zien. Vrouwen komen het vaakst voor in verhalen over sociale en juridische kwesties, en het minst in verhalen over misdaad en geweld. Als vrouwen in verhalen voorkomen, gaat het vaker om hun privéleven of hun rol in het gezin dan om hun (professionele) expertise. Vrouwen worden minder vaak geciteerd of gepresenteerd als experts dan mannen, slechts 23% van de mensen die in het nieuws als experts werden gepresenteerd, was vrouw.


Naast de regionale awards is er ook een landelijke Vrouw in de Media Award 2021 en een You Go Girl Award 2021. De winnaars hiervan worden tijdens een zoomevent op 7 februari om 20.00 uur bekendgemaakt.

Alle prijswinnaars ontvangen een beeld gemaakt door kunstenares Ellen Buchwaldt. De Vrouw in de Media Award 2021 wordt sinds 2009 uitgereikt en is een initiatief van Mediaplatform Vaker in de Media en Sprekersbureau ZijSpreekt.

*) http://youcantbewhatyoucantsee.com/#Reports

De Vrouw in de Media Award is een initiatief van Mediaplatform Vaker in de Media en Sprekersbureau ZijSpreekt. Met de award willen de organisatoren vrouwelijke experts en rolmodellen aanmoedigen om zichtbaar in de media te zijn en redacties aanmoedigen om hen vaker dat podium te bieden. Voor de nominaties van de regionale VIDM-award werd door een regionale jury gekeken naar aanwezigheid in de regionale media en/of naar rolmodellen die al wel in de landelijke of vakmedia komen, maar vaker op de radar van de regionale media mogen zijn. 

Inloggen bij VIDM


Inloggen

Wachtwoord vergeten? Herstel hier je wachtwoord